اهمیت تنوع گونه های حیات بر روی زمین

تعریف تنوع زیستی

۱. تنوع زیستی چیست؟

تنوع زیستی، تنوع گونه های موجودات زنده یک اکوسیستم است. در اکوسیستم هایی که تنوع زیستی بیشتری دارند، مانند جنگل های استوایی، انواع زیادی از گیاهان، میکروارگانیسم ها و حیوانات زندگی می کنند. در اکوسیستم هایی که تنوع زیستی کمتری دارند، مانند بیابان ها، تنوع کمتری از موجودات زنده وجود دارد.

عوامل غیر زنده و تنوع زیستی

پرسش و پاسخ بیشتر با اندازه لقمه در زیر

۲. تنوع زیستی چگونه با ویژگی های عوامل غیر زنده یک اکوسیستم ارتباط دارد؟

در دسترس بودن عوامل غیرزیست مانند نور، رطوبت، نمک های معدنی، گرما و دی اکسید کربن، تنوع زیستی یک اکوسیستم را کم و بیش شرط می کند. فتوسنتز به آب و نور بستگی دارد و گیاهان نیز به نمک های معدنی، دی اکسید کربن و دمای کافی برای عملکرد سلول هایشان نیاز دارند. در محیط‌هایی که این عوامل محدودکننده نیستند، سنتز مواد آلی (با فتوسنتز) به حداکثر می‌رسد، گیاهان و جلبک‌ها راحت‌تر تکثیر می‌شوند، جمعیت این موجودات افزایش می‌یابد، سوله‌های اکولوژیکی بالقوه تکثیر می‌شوند و گونه‌های جدیدی پدید می‌آیند. انبوه تولیدکنندگان، ظهور تنوعی از مصرف کنندگان در چندین سفارش را ممکن می سازد. در محیط‌هایی با عوامل غیرزیست محدودکننده، مانند بیابان‌ها، تولیدکنندگان به تعداد کم وجود دارند و تنوع کمتری دارند، این ویژگی به مصرف‌کنندگان نیز تعمیم می‌یابد و باعث می‌شود که جایگاه‌های اکولوژیکی کمتری بررسی شوند.

طبقه بندی گیاهی و تنوع زیستی

۳. طبقه بندی گیاهی یک اکوسیستم چگونه بر تنوع زیستی آن تأثیر می گذارد؟

طبقه بندی گیاهی یک اکوسیستم، مانند لایه های جنگل بارانی آمازون، لایه های عمودی با عوامل غیرزیستی و زیستی خاص ایجاد می کند و اکوسیستم را به چندین محیط مختلف تقسیم می کند. بنابراین، در لایه بالایی نزدیک به تاج درختان بزرگ، در معرض نور، باران و باد قرار گرفتن بیشتر است، در حالی که رطوبت در مقایسه با لایه های زیرین کمتر است. با پایین رفتن از لایه ها، نفوذ نور کاهش می یابد و رطوبت افزایش می یابد. با توجه به عوامل زیستی، جوامع هر طبقه دارای ترکیبات و ویژگی های متفاوتی هستند، عادات غذایی، راهبردهای تولید مثل و غیره. در نتیجه، طاقچه های اکولوژیکی بیشتری برای کاوش وجود دارد و موجودات متنوع تری در طول فرآیند تکامل ظاهر می شوند.

۴. چرا جنگل های آمازون با وجود تنوع زیستی فراوان، با خطر بیابان زایی مواجه است؟

خاک طبیعی جنگل های بارانی آمازون خیلی حاصلخیز نیست اما با پوشش گیاهی ساخته شده از برگ ها و شاخه هایی که از درختان می ریزند غنی شده است. جنگل زدایی این غنی سازی را کاهش می دهد. در مناطق جنگل‌زدایی، باران مستقیماً بر روی زمین می‌بارد و باعث فرسایش می‌شود، مناطق وسیعی را «شسته می‌شود» (شسته شدن) و باعث می‌شود خاک حاصلخیزتر شود. علاوه بر آن، جنگل زدایی از بازیافت مواد مغذی ضروری برای گیاهان مانند نیتروژن جلوگیری می کند. به این ترتیب، آن مناطق و مناطق همجوار آن‌ها دستخوش بیابان‌زایی می‌شوند.

اهمیت تکاملی تنوع زیستی

۵. چگونه مقدار زیادی از تنوع زیستی می تواند یک اکوسیستم را از آسیب های محیطی محافظت کند؟ چرا اکوسیستم‌های تنوع زیستی کمتری در معرض خطر آسیب‌های زیست‌شناختی جدی هستند، اگر تغییراتی حتی کوچک داشته باشند؟

در اکوسیستم هایی با تنوع زیستی بیشتر، شبکه های غذایی و فعل و انفعالات اکولوژیکی بین موجودات زنده پیچیده تر و متنوع تر است. در این اکوسیستم ها، تغییرات محیطی را می توان به راحتی برای مقدار زیادی از منابع موجود، غذا و گزینه های بقا جبران کرد.

در اکوسیستم هایی با تنوع زیستی کمتر، افراد بیشتر به ارگانیسم های خاصی وابسته هستند که به عنوان غذا عمل می کنند و با تعداد کمی از گونه های مختلف تعامل دارند. در این اکوسیستم ها، عوامل غیرزیست عموما محدود کننده بوده و گونه ها برای چنین شرایطی تخصصی تر و در نتیجه حساسیت بیشتری نسبت به تغییرات محیطی دارند. بنابراین، حتی آسیب های محیطی در مقیاس کوچک می تواند باعث اختلالات بزرگ در تعادل اکوسیستم شود.

۶. آیا تک کشت سیستمی است که به تنوع زیستی یک اکوسیستم کمک می کند؟

تک کشت زمانی است که یک محصول واحد (فقط یک گونه گیاهی) در یک منطقه بزرگ کشت می شود. بنابراین، تک‌کشتی به شکل‌گیری جامعه‌ای با تنوع زیاد گونه‌ها در منطقه کمکی نمی‌کند. از آنجایی که تنها یک نوع تولید کننده وجود دارد، انواع مصرف کنندگانی که می توانند در این منطقه زندگی کنند نیز محدود شده است.

اهمیت اقتصادی تنوع زیستی

۷. برخی از کاربردهای اقتصادی که می تواند توسط اکوسیستم های بسیار متنوع زیستی ایجاد شود چیست؟

مناطق بسیار متنوع زیستی دارای پتانسیل اقتصادی عظیمی هستند. آنها می توانند منبع مواد اولیه برای تحقیق و تولید دارو، لوازم آرایشی، محصولات شیمیایی و مواد غذایی باشند. آنها ذخایر ثروت ژنتیکی هستند که با بیوتکنولوژی قابل کشف هستند. آنها منابع گونه ای برای کشاورزی هستند. آنها همچنین می توانند با گردشگری زیست محیطی مورد بررسی قرار گیرند.

از دست دادن تنوع زیستی

۸. علل اصلی از بین رفتن تنوع زیستی امروزه چیست؟

امروزه بزرگترین خطر برای تنوع زیستی، عمل انسان است. یکی از اصلی ترین آنها تخریب زیستگاه ها است که ناشی از رشد شهرها، جنگل زدایی، آلودگی و آتش سوزی است. دوم تهاجم گونه های غیر بومی معرفی شده توسط انسان به اکوسیستم هاست. این گونه ها تعادل اکوسیستم ها را تغییر می دهند و باعث آسیب می شوند. خطرات بزرگ دیگر شکار و ماهیگیری درنده و گرم شدن زمین است.

اکنون که مطالعه در زمینه تنوع زیستی را به پایان رسانده اید ، این گزینه های شما هستند:

  • این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
  • موضوع بعدی را مطالعه کنید: به تعاملات زیست محیطی بروید .

منبع: Biology Q&As