طبیعت تخریب شده توسط فعالیت های انسانی

تعریف آلودگی

۱. آلودگی چیست؟

آلودگی عبارت است از آلودگی یک اکوسیستم توسط عواملی که برای تعادل اجزای زنده یا غیرزیست آن مضر است.

  • بررسی مسائل زیست محیطی – تنوع تصویر: آلودگی

۲. آیا آلودگی همیشه توسط انسان ایجاد می شود؟

در بیشتر موارد آلودگی ناشی از فعالیت انسان است. با این حال، گونه‌های دیگر و برخی عوامل غیرزیست نیز می‌توانند اکوسیستم را آلوده کنند. به عنوان مثال، جزر و مد قرمز در اثر تکثیر برخی جلبک ها ایجاد می شود و گرد و غبار آتشفشانی نتیجه فعالیت داخلی سیاره است.

مشکل زباله

۴. انواع عمده زباله چیست؟

زباله‌ها را می‌توان به انواع مختلفی طبقه‌بندی کرد که هر کدام مشکلات زیست‌محیطی متفاوتی دارند: زباله‌های آلی، زباله‌های قابل بازیافت، زباله‌های غیرقابل بازیافت، زباله‌های سمی، زباله‌های سمی هسته‌ای و زباله‌های فضایی.

پسماندهای آلی به راحتی توسط طبیعت بازجذب می شوند، اما سرعت و تمرکز جغرافیایی تولید آن به دلیل شهرنشینی باعث آلودگی رودخانه ها و دریاچه ها و همچنین تکثیر ناقلین بیماری و تخریب محیط زیست شهرها می شود. زباله‌های قابل بازیافت از مواد زائدی تشکیل شده‌اند که می‌توانند مجدداً پردازش شوند و دوباره توسط انسان مورد استفاده قرار گیرند، مانند پلاستیک و فلز. مشکل زباله های قابل بازیافت این است که جداسازی این گونه مواد از نظر فرهنگی گسترده نیست و سازمان اجتماعی کافی برای استفاده از آنها وجود ندارد. در نتیجه زباله های قابل بازیافت با زباله های دیگر مخلوط می شوند و حجم محل های دفن زباله را بیش از پیش افزایش می دهند. زباله‌های غیرقابل بازیافت از مواد زائدی تشکیل می‌شوند که فناوری هنوز نمی‌تواند آنها را بازیافت کند، مانند سرامیک، کاغذ عکاسی، آینه، سیگار، کاغذهای پلاستیکی و غیره. زباله های سمی شامل بقایای شیمیایی صنعتی است که برای زندگی و محیط زیست مضر است، مانند زباله های پزشکی آلوده و زباله های خانگی حاوی حشره کش ها و داروها. زباله های سمی یک مشکل بزرگ زیست محیطی هستند، زیرا زندگی انسان ها و سایر موجودات زنده را به خطر می اندازند. زباله‌های سمی هسته‌ای از موادی ساخته می‌شوند که برای سال‌ها تشعشعات خطرناک نامرئی را آزاد می‌کنند. زباله های سمی هسته ای از طریق استخراج مواد معدنی هسته ای (مانند اورانیوم)، توسط راکتورهای هسته ای و نیروگاه های هسته ای، در بیمارستان هایی که پزشکی هسته ای انجام می شود و در مراکز تحقیقاتی تولید می شود. اگرچه زباله های هسته ای اغلب در ظروف زرهی ذخیره می شوند، اما خطر حوادث دائمی است. زباله های فضایی زباله های تولید شده از فعالیت انسان ها در فضا از نیمه دوم قرن بیستم است. این شامل ماهواره های غیر عامل، قطعات موشک و سایر تجهیزاتی است که در مدار زمین یا سایر اجرام آسمانی یا حتی در حال سفر در فضا باقی می مانند.

۵. جمع آوری انتخابی زباله چیست؟

زباله های قابل بازیافت زباله هایی هستند که می توانند دوباره پردازش شوند و دوباره مورد استفاده قرار گیرند. بازیافت زباله به جداسازی مواد قابل بازیافت از غیر قابل بازیافت و طبقه بندی مواد قابل بازیافت به پلاستیک، فلز، کاغذ و غیره بستگی دارد. . جمع آوری انتخابی همچنین به ایجاد آگاهی زیست محیطی در بین افراد تولید کننده زباله کمک می کند.

فاضلاب و اوتروفیکاسیون

۶. رابطه هزینه و فایده در مورد تصفیه فاضلاب به عنوان یک استراتژی برای مبارزه با آلودگی آب چیست؟

تصفیه فاضلاب برای جامعه بسیار ارزانتر است. فاضلاب تصفیه نشده رودخانه ها، دریاچه ها و دریاها را آلوده می کند و عامل بیماری های منتقله از طریق آب است. برای جامعه هزینه این بیماری ها بسیار بیشتر از هزینه تصفیه فاضلاب است.

یکی از مقرون به صرفه ترین سیستم ها برای تصفیه فاضلاب، سیستم تصفیه هوازی است که از مخازنی تشکیل شده است که بسیار اکسیژن دار هستند تا باکتری های هوازی بتوانند مواد آلی را تجزیه کنند.

۷. اوتروفیکاسیون چیست؟

اوتروفیکاسیون فرآیند افزایش بیش از حد مواد مغذی مانند فسفات و نیترات در آب به دلیل رسوب مستقیم فاضلاب تصفیه نشده است. مواد مغذی به عنوان کود عمل می کنند که منجر به تکثیر غیر طبیعی جلبک های آبزی می شود. با رشد بیش از حد جمعیت جلبک ها، تعداد باکتری های هوازی که مواد آلی را تجزیه می کنند نیز افزایش می یابد. تکثیر این باکتری ها باعث کاهش اکسیژن محلول در آب می شود و باعث مرگ ماهی ها و سایر حیوانات می شود. علاوه بر این، کمبود اکسیژن باعث می شود که تجزیه توسط باکتری های بی هوازی انجام شود. بی‌هوازی‌ها تکثیر می‌شوند و سولفید هیدروژن آزاد می‌کنند که آب را برای سایر موجودات زنده نامناسب می‌کند و بوی گندیده ایجاد می‌کند.

Biodigester توضیح داد

۸. زیست هضم کننده چیست؟

هاضمه زیستی قطعه ای از تجهیزات است که دی اکسید کربن، سولفید هیدروژن و گازهای سوختی (بیوگازها) مانند متان را از مواد آلی در تجزیه (فضولات، ضایعات مواد غذایی، ضایعات نیشکر و غیره) تولید می کند. بیوگاز در گرمایش، به عنوان انرژی برای موتورها و ماشین‌ها و حتی مصارف صنعتی استفاده می‌شود. هاضمه های زیستی به طور گسترده در محل های دفن زباله عمومی و در مناطق روستایی استفاده می شود. علاوه بر تولید بیوگاز، زباله های آلی را می توان به کود با کیفیت بالا تبدیل کرد.

  • بررسی مسائل زیست محیطی – تنوع تصویر: biodigester

جیوه و آلودگی فلزات سنگین

۹. آلودگی جیوه چه آسیب های زیست محیطی ایجاد می کند؟ منابع اصلی آلودگی جیوه چیست؟

جیوه فلزی است که با وجود آن در آب رودخانه ها، دریاچه ها و دریاها ماهی ها، سخت پوستان، نرم تنان و سایر موجودات زنده را آلوده می کند. جیوه در طول زنجیره غذایی انباشته می شود و در هر سطح تغذیه ای بعدی، مقدار فلز درون افراد بیشتر است. هنگامی که انسان حیوانات آلوده را می خورد، آلوده نیز می شود و ممکن است صدمات شدیدی در سیستم عصبی ایجاد شود. منابع اصلی آلودگی جیوه استخراج طلا و استفاده از مواد حاصل از آن در صنعت و کشاورزی است.

۱۰. علاوه بر جیوه، کدام فلزات سنگین باعث آلودگی سمی می شوند؟

نمونه هایی از فلزات سنگین دیگر که باعث آلودگی سمی می شوند عبارتند از سرب، کادمیوم و کروم.

آلاینده های آلی پایدار

۱۱. آلاینده های آلی پایدار (POPs) چیست؟

POP ها یا آلاینده های آلی پایدار، مواد سمی هستند که از ترکیبات آلی تشکیل می شوند. POP ها در چندین فرآیند صنعتی مانند تولید PVC، کاغذ سفید شده با کلر، علف کش ها، حشره کش ها و قارچ کش ها و همچنین در سوزاندن زباله ها تولید می شوند. نمونه هایی از POP ها دیوکسین ها، فوران ها، کلردان، DDT، دیلدرین، هپتاکلر، توکسافن و هگزاکلروبنزن هستند.

POP ها سمی و بسیار مضر هستند، زیرا مانند فلزات سنگین، زیست انباشته هستند، به این معنی که توسط بدن تجزیه نمی شوند و حتی در هر سطح تغذیه ای بعدی از زنجیره غذایی بیشتر تجمع می یابند. در انسان، POP ها می توانند باعث سرطان و اختلالات عصبی، ایمنی و تولید مثل شوند.

وارونگی حرارتی

۱۲. حرکت هوای گرم به سمت بالا برای دفع آلاینده ها خوب است یا بد؟

حرکت هوای گرم به سمت بالا یک روش طبیعی برای پراکندگی آلاینده ها است. هوای نزدیک زمین گرمتر است زیرا خورشید خاک را گرم می کند و خاک هوای نزدیک را گرم می کند. از آنجایی که چگالی کمتری دارد، هوای گرم تمایل دارد به سمت لایه های بالاتر و سردتر جو حرکت کند. چنین حرکتی به پراکندگی آلاینده ها کمک می کند.

۱۳. وارونگی حرارتی در زمستان اتفاق می افتد یا در تابستان؟

وارونگی حرارتی در ارتفاع کم در زمستان رخ می دهد. در این دوره از سال خورشید خاک را کمتر گرم می کند و حرکت طبیعی هوای گرم به سمت بالا کاهش می یابد. بنابراین، آلاینده ها یک لایه کم بین لایه هوای سرد نزدیک زمین و لایه دیگری از هوای گرمتر بالای خود تشکیل می دهند. لایه آلاینده بر روی مناطق صنعتی یا غلظت های بزرگ شهری نفوذ انرژی خورشید را کاهش می دهد و هوای زیر هوا زمان بیشتری را برای گرم شدن می برد.

۱۴. چرا وارونگی حرارتی باعث افزایش آلودگی هوا می شود؟ وارونگی حرارتی چه آسیبی می تواند برای انسان ایجاد کند؟

وارونگی حرارتی لایه ای از آلاینده ها را در ارتفاع کم محدود می کند که در غیر این صورت با حرکت طبیعی هوای گرم به سمت بالا پراکنده می شد. ذرات جامد موجود در جو باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامتی مانند تشدید آسم و سایر بیماری های ریوی، سرفه، ناراحتی تنفسی و ترشحات چشمی می شود. با گذشت زمان، آلودگی همچنین می تواند باعث ظهور بیماری های قلبی عروقی و نئوپلاستیک شود.

تخریب لایه اوزون

۱۵. نقش لایه اوزون برای موجودات زنده چیست؟

ازن، O3، گازی در اتمسفر است که پرتوهای فرابنفش خورشید را فیلتر می کند و از رسیدن بیشتر آن به سطح سیاره جلوگیری می کند. اشعه ماوراء بنفش برای موجودات زنده مضر است زیرا یک جهش زا است و می تواند باعث سرطان (عمدتا سرطان پوست)، سایر جهش های DNA و حتی سوختگی شود.

۱۶. ترکیبات شیمیایی اصلی که لایه اوزون را تخریب می کنند کدامند؟

ترکیبات شیمیایی اصلی که لایه اوزون را از بین می برند CFC ها، کلروفلوئوروکربن ها یا فریون ها هستند، موادی که قبلا در یخچال ها، دستگاه های تهویه مطبوع و قوطی های اسپری استفاده می شدند.

کلروفلوئوروکربن ها با ازن در اتمسفر فوقانی واکنش می دهند و اکسیژن مولکولی آزاد می کنند و در نتیجه میزان ازن موجود در جو را کاهش می دهند.

ماده دیگری که لایه اوزون را از بین می برد متیل بروماید است که در حشره کش های کشاورزی استفاده می شود.

آلودگی هسته ای و بازفرآوری پلوتونیوم

۱۷. آلودگی هسته ای چیست؟

آلودگی هسته ای از تشعشعات ساطع شده از هسته اتم تشکیل شده است. این تشعشعات برای موجودات زنده بسیار مضر است. این می تواند ناشی از استخراج مواد معدنی رادیواکتیو، راکتورهای هسته ای، مراکز تحقیقات هسته ای، بیمارستان ها و مراکز پزشکی که از رادیو ایزوتوپ ها استفاده می کنند، انفجار بمب هسته ای یا حوادث در حمل و نقل، جابجایی یا ذخیره سازی مواد هسته ای باشد. مواد هسته‌ای برای سال‌ها خطرناک باقی می‌مانند و محیط را با تشعشعات آلوده می‌کنند که می‌تواند باعث سرطان، نقص ایمنی، کمبودهای مادرزادی، سوختگی و حتی مرگ شود. آسیب متناسب با شدت قرار گرفتن در معرض تابش است.

طبیعت پایدار و سطح بالای آسیب آن، آلودگی هسته ای را به یکی از مشکلات زیست محیطی بزرگ زمان ما تبدیل کرده است.

۱۸. بازفرآوری پلوتونیوم چیست؟ چرا این یک مسئله بزرگ زیست محیطی است؟

پلوتونیوم عنصر شیمیایی بسیار پرتوزا است که از اورانیوم توسط نیروگاه های هسته ای تولید می شود. پلوتونیوم را می توان دوباره پردازش کرد تا دوباره در نیروگاه های هسته ای یا در کاربردهای دیگر مانند بمب های هسته ای استفاده شود. بازفرآوری پلوتونیوم فقط در برخی کشورها مانند فرانسه، روسیه و بریتانیا انجام می شود. کشورهایی که نیروگاه هسته ای دارند مانند ژاپن، استرالیا و غیره زباله های اتمی خود را با کشتی به مراکز بازفرآوری پلوتونیوم می فرستند. علاوه بر خطرات ذاتی ذخیره سازی زباله های هسته ای، پردازش مجدد پلوتونیوم خطرات حمل و نقل مواد رادیواکتیو از طریق اقیانوس ها را نیز در بر دارد. این «کشتی‌های هسته‌ای» اغلب در نزدیکی سواحل بسیاری از کشورها حرکت می‌کنند و خطری برای جمعیت آن‌ها ایجاد می‌کنند.

ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی

۱۹. غذای اصلاح شده ژنتیکی چیست؟

ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی (GMOs) حیوانات، میکروارگانیسم‌ها و گیاهانی هستند که حاوی DNA نوترکیب یا بهتر بگوییم ژن‌هایی از گیاهان، میکروارگانیسم‌ها یا حیوانات دیگر هستند که به‌طور مصنوعی در مواد ژنتیکی آن‌ها وارد شده‌اند. ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی برای اهداف علمی و اقتصادی ساخته می شوند، در این مورد آخر با هدف بهبود ویژگی های تجاری آنها. به عنوان مثال، باکتری هایی که انسولین انسانی تولید می کنند، ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی ساخته شده توسط بیوتکنولوژی هستند. اهداف اصلی فناوری اصلاح ژنتیکی سبزیجات خوراکی مانند سویا، ذرت، سیب زمینی و گوجه فرنگی هستند.

۲۰. چرا GMO ها تهدیدی برای ایمنی محیط زیست محسوب می شوند؟

GMO ها می توانند برای کل بیوسفر خطرناک باشند زیرا انتقال ژن ها بین گونه ها ممکن است عواقب غیرقابل پیش بینی فوری و طولانی مدت داشته باشد. ایجاد یک گونه جدید توسط طبیعت یک فرآیند آهسته است، وابسته به جهش های علّی و انتخاب طبیعی است و یک فرآیند نسبتاً ایمن برای تعادل اکولوژیکی است. غیرممکن است که بدانیم ورود سریع و مصنوعی ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی به طبیعت چگونه بر اکوسیستم ها تأثیر می گذارد. عوامل بیماری زا ممکن است به طور غیرارادی در آزمایشگاه ها ایجاد شده و بیماری های ناشناخته را گسترش دهند. گونه‌های اصلاح‌شده ژنتیکی ممکن است به‌طور غیرقابل کنترلی تکثیر شوند و فعل و انفعالات اکولوژیکی را که هزاران سال طول کشیده است، از بین ببرند. و مصرف غذای اصلاح شده ژنتیکی نیز اثرات غیرقابل پیش بینی دارد.

کنترل بیولوژیکی و زیست پالایی

۲۱. کنترل بیولوژیکی چیست؟

کنترل بیولوژیکی یک روش طبیعی برای کنترل اندازه جمعیت حیوانات، میکروارگانیسم ها یا گیاهان است. کنترل بیولوژیکی مبتنی بر دانش تعاملات اکولوژیکی ناهماهنگ (منفی) بین گونه ها است. با استفاده از چنین دانشی، یک گونه انگل، رقیب یا شکارچی به یک اکوسیستم معرفی می شود تا به کاهش جمعیت گونه دیگری که با آن تعامل اکولوژیکی ناهماهنگی دارد، دست یابد. کنترل بیولوژیکی مزیت جایگزینی استفاده از آفت کش ها و سایر محصولات شیمیایی سمی را در کنترل طاعون و بیماری ها نشان می دهد. با این حال، باید با احتیاط و با مطالعه جدی قبلی به کار گرفته شود تا از عدم تعادل اکولوژیکی مضر جلوگیری شود.

نوعی کنترل بیولوژیکی برخی از گونه‌ها را می‌توان با معرفی نرهایی که قبلاً عقیم شده‌اند و فرزندانی تولید نمی‌کنند، انجام داد.

۲۲. زیست پالایی چیست؟

زیست پالایی استفاده از میکروارگانیسم ها مانند باکتری ها، پروتیست ها و قارچ ها برای تجزیه مواد مضر است. تبدیل آنها به مواد غیر سمی یا کمتر سمی. زیست پالایی از میکروارگانیسم هایی استفاده می کند که متابولیسم آنها از آلاینده ها به عنوان معرف استفاده می کند.

به عنوان مثال، زیست پالایی در پاکسازی محیط های آلوده به نشت نفت استفاده می شود. در این فرآیند از باکتری هایی که از هیدروکربن ها به عنوان بستری برای تنفس سلولی خود استفاده می کنند استفاده می شود.

گرم شدن کره زمین

۲۳. گرمایش زمین چیست؟

گرمایش جهانی افزایش دمای سیاره به دلیل تجمع گازهای خاص در جو است، به ویژه گازهایی که انرژی خورشیدی منعکس شده توسط سطح سیاره را حفظ می کنند. گاز اصلی که باعث گرم شدن کره زمین می شود دی اکسید کربن، CO2 است، اگرچه گازهای دیگر نیز به عنوان گازهای گرم کننده عمل می کنند، مانند متان، CH4، و اکسید نیتروژن، N2O. افزایش بیش از حد دی اکسید کربن در جو ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی (عمدتاً نفت و زغال سنگ) در جوامع صنعتی و شهری و آتش سوزی جنگل ها بوده است. (توجه به این نکته مهم است که گرم شدن طبیعی گازهای موجود در جو برای حفظ دمای سیاره ضروری است.)

پیش‌بینی‌های مطالعاتی که توسط سازمان ملل متحد حمایت می‌شود، بیان می‌کند که گرم شدن کره زمین ممکن است در آینده‌ای نزدیک دگرگونی‌های خطرناکی را در سیاره زمین ایجاد کند. با این حال، کشورهایی مانند ایالات متحده و چین که بزرگترین تولیدکننده دی اکسید کربن هستند، به طور سیستماتیک هشدارها را نادیده می گیرند و به سهم زیادی در ایجاد این خطر ادامه می دهند.

گرمایش زمین یکی از بحث برانگیزترین مسائل زیست محیطی امروزی است.

اکنون که مطالعه مسائل زیست محیطی را به پایان رسانده اید ، این گزینه های شما هستند:

  • این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
  • موضوع بعدی را مطالعه کنید: برو به انگل .

منبع: Biology Q&As