شیستوزومیازیس، تنیازیس، سیستی سرکوز، آسکاریازیس و آنسیلوستومیازیس توضیح داده شده است.

بیماری های اصلی کرم انسان

۱. عفونت های کرمی چیست؟

عفونت های کرمی بیماری های انسانی هستند که توسط پلاتی هلمینت ها (کرم های مسطح) یا نماتدها (کرم های گرد) ایجاد می شوند.

۲. مهمترین عفونت های کرمی کدامند؟

مهم‌ترین عفونت‌های کرمی انسان عبارتند از شیستوزومیازیس، تنیازیس، سیستیسرکوزیس، آسکاریازیس و آنسیلوستومیازیس (عفونت کرم قلابدار).

سایر عفونت های مهم کرم ناشی از پلاتی هلمینت ها عبارتند از: فاسیولیازیس، ناشی از فاسیولا هپاتیکا ، که به کبد و مجاری صفراوی حمله می کند. و بیماری هیداتید که با نام اکینوکوکوز نیز شناخته می شود و توسط یک انگل تانیا مانند ایجاد می شود و از طریق مدفوع سگ در تماس با گوسفند با تظاهرات بالینی مشابه سیستیسرکوز منتقل می شود. سایر عفونت های مهم ناشی از کرم های گرد عبارتند از: استرونژیلوئیدازیس، از عامل Strongyloides stercoralis ، یک بیماری فرصت طلب رایج در ایدز. فیلاریازیس که به نام فیل نیز شناخته می شود، توسط پشه های جنس Culex که توسط Wuchereria bancrofti و سایر کرم های نخ مانند ایجاد می شود، منتقل می شود و با انسداد و فیبروز عروق لنفاوی که باعث تورم (ادم لنفاوی) اندام ها می شود، آشکار می شود. انتروبیازیس (عفونت کرم سوزنی)، ناشی از Enterobius vermicularis ، کرمی است که به صورت انگل در روده بزرگ و ناحیه اطراف مقعد انسان زندگی می کند. و لارو مهاجر پوستی، آنسیلوستومیازیس پوست ناشی از آنسیلوستوما برازیلینسیس

شیستوزومیازیس

۳. شیستوزومیازیس چیست؟

شیستوزومیازیس یک عفونت کرمی است که توسط شیستوزوم ها، گونه ای از کرم های مسطح (platyhelminthes) ایجاد می شود. این بیماری در آمریکای لاتین و خاور دور شایع است. گونه اصلی شیستوزوم موجود در آمریکای لاتین Schistosoma mansoni است.

۴. چگونه می توان شیستوزوم ها را در مورد جدایی جنسی طبقه بندی کرد؟

شیستوزوم ها دوپایه هستند، به این معنی که این گونه دارای جنس های جداگانه و افراد نر و ماده است.

۵. میزبان واسط شیستوزوما مانسونی چیست؟ آن میزبان کجا زندگی می کند؟

میزبان میانی شیستوزوم یک نرم تنان معده، حلزونی از خانواده Planorbidae و جنس Biomphalaria است. ناقل حلزون شیستوزومیازیس در آب های شیرین مانند تالاب ها و نهرها زندگی می کند.

۶. چرخه زندگی شیستوزوم چیست؟

شیستوزوم های بالغ نر و ماده در داخل رگ های خونی روده انسان زندگی می کنند. ماده ها تخم هایی را آزاد می کنند که از دیواره عروق عبور کرده و وارد مجرای روده می شوند تا با مدفوع انسان از بین بروند. زمانی که تخم در آب است، لاروی به نام میراسیدیوم آزاد می کند که سپس شنا می کند تا به حلزونی که میزبان میانی است برسد. در حلزون، میراسیدیا به سرکاریا، نوع دیگری از لارو شیستوزوم تبدیل می شود. cercariae حلزون را ترک می کند و شنا می کند تا از طریق پوست انسان نفوذ کند. در انسان، سرکاریا وارد گردش خون می شود و عمدتاً عروق خونی روده، کبد یا ریه ها را آلوده می کند و به شکل بالغ انگل تبدیل می شود.

۷. مراحل اصلی و تظاهرات بالینی شیستوزومیازیس چیست؟

شیستوزومیازیس دارای مراحل حاد و مزمن است. چند روز پس از عفونت، درماتیت سرکاریال در محلی که کرم به پوست نفوذ کرده ظاهر می شود. در یک یا دو ماه، مرحله حاد شروع می شود و تب، سرفه، درد عضلانی و حالت تهوع رخ می دهد اما به زودی از بین می رود. در برخی افراد این مرحله ممکن است ظاهر نشود. در مرحله مزمن بیماری، آلودگی به کرم می تواند روده ها را تحت تاثیر قرار دهد و باعث اسهال، مدفوع خونی، خستگی و هپاتواسپلنومگالی (بزرگ شدن کبد و طحال) شود. فشار زیاد روی ورید باب کبدی باعث ایجاد واریس (گردش خون جانبی) در مری می شود و بیمار ممکن است خونریزی و استفراغ خونی داشته باشد که حتی ممکن است باعث مرگ شود.

۸. اقدامات پیشگیرانه اصلی در برابر شیستوزومیازیس چیست؟

اقدامات اصلی برای جلوگیری از شیستوزومیازیس عبارتند از: اطلاعات برای افراد مبتلا به دنبال درمان و عدم گسترش بیماری. ریشه‌کنی شیمیایی و بیولوژیکی حلزون ناقل؛ شرایط اولیه بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی دریاچه ها، رودخانه ها و سایر منابع آب توسط مدفوع آلوده؛ و اجتناب از تماس با آب شیرین مشکوک به آلودگی.

تنیازیس و سیستی سرکوز

۹. تانیا چیست؟ چه بیماری هایی توسط آنها ایجاد می شود؟

Taenias که به عنوان کرم نواری نیز شناخته می شود، گونه ای از حیوانات پلاتی هلمینت (کرم های مسطح) است. بیماری های اصلی ناشی از تنیا تانیا و سیستیرکوزیس هستند.

۱۰. تنیاها بر اساس تقسیم بندی جنسیت چگونه طبقه بندی می شوند؟

تانیاها تک پایه (هرمافرودیت) هستند. همین فرد دارای اندام های تناسلی زنانه و مردانه است و خود بارور می شود.

۱۱. دو گونه اصلی تنیا که باعث بیماری های انسان می شوند کدامند؟

دو گونه اصلی تنیا که باعث بیماری در انسان می شوند عبارتند از Taenia solium یا کرم نواری خوک و Taenia saginata یا کرم گاو.

علاوه بر این گونه‌ها، کرم ماهی یا Diphyllobothrium latum و کرم نواری به نام Echinococcus granulosus هستند که در سگ‌ها زندگی می‌کنند و باعث ایجاد بیماری شدید به نام بیماری هیداتید یا اکینوکوکوزیس در انسان می‌شوند.

۱۲. کرم های نواری چگونه غذا به دست می آورند و تبادل گاز را انجام می دهند؟

کرم های نواری دارای قلاب ها و ساختارهای مکنده بر روی سر خود هستند (اسکولکس) که انگل را به دیواره روده متصل می کند. این ساختارها اغلب به بافت میزبان آسیب نمی رساند. انگل غذا به دست می آورد و از طریق جذب و انتشار در پوست خود تبادل گاز را انجام می دهد. چون پلاتی هلمینت است، سیستم گوارشی یا گردش خون ندارد.

۱۳. قسمت هایی که بدن کرم نواری را تشکیل می دهند چه نام دارند؟ کارکرد آنها چیست؟

بدن کرم نواری از بخش هایی به نام پروگلوتید تشکیل شده است. پروگلوتیدها ساختارهای تولید مثلی تنیا هستند و حاوی اندام هایی هستند که گامت های نر و ماده را تولید می کنند. هنگامی که پروگلوتیدها از اسکولکس (سر) دور می شوند، بالغ می شوند. پروگلوتیدهای بالغ می توانند خود یا همسایگان را بارور کنند و تخمک های تشکیل شده در داخل آنها ذخیره می شوند. پروگلوتیدهایی که پروگلوتیدهای باردار نامیده می شوند و پر از تخم هستند از بدن کرم جدا شده و با مدفوع انسان از بین می روند.

۱۴. در مورد میزبان های میانی مربوطه، Taenia solium و Taenia saginata چقدر متفاوت هستند ؟

میزبان واسط Taenia solium خوک و میزبان واسط Taenia saginata گاو است.

۱۵. چرخه زندگی کرم نواری چگونه است؟

پروگلوتیدهای حامله با تخم تانیا همراه با مدفوع انسان آزاد می شوند. اگر توسط میزبان واسط، خوک یا گاو بلعیده شود، تخم ها در داخل روده خود شکسته می شوند و لارو از مخاط عبور می کند و وارد گردش خون می شود و به ماهیچه ها، قلب، مغز و سایر اندام های این حیوانات می رسد و سپس به لاروهای کیستیک به نام سیستیسرسی تمایز می یابد. انسان هنگام خوردن گوشت خوک خام یا نیم پز یا گوشت گاو آلوده به سیستیسرک آلوده می شود. در روده انسان، سیستیسرک ها به کرم های بالغ تبدیل می شوند و این چرخه ادامه می یابد.

۱۶. تفاوت تنیازیس و سیستیسرکوز چیست؟

تنیازیس یک بیماری انگلی است که توسط کرم نواری بالغ در روده انسان ایجاد می شود.

سیستی سرکوز زمانی رخ می دهد که انسان تخم ها یا پروگلوتیدهای باردار تانیا را بخورد، به عنوان مثال، از طریق غذای بد شسته شده یا خود عفونتی. در سیستیسرکوز، انسان نقش میزبان های واسط انگل را بر عهده می گیرد و سیستیسرک ها در اندام های انسان مانند ماهیچه ها، مغز، چشم ها و بافت زیر جلدی رشد می کنند. هجوم مغز به سیستی سرک، وضعیتی که به عنوان نوروسیستیسرکوز شناخته می شود، بسیار شدید است و ممکن است منجر به مرگ شود.

در چرخه زندگی طبیعی تنیا، انسان ها میزبان قطعی هستند و به تنیازیس مبتلا می شوند که یک بیماری کمتر جدی است و نه سیستیسرکوز.

۱۷. اگر فردی گوشت خام یا نیم پز آلوده به Taenia solium یا Taenia saginata بخورد ، آیا این فرد دچار تنیازیس یا سیستیسرکوزیس می شود؟

اگر فردی گوشت خام یا نیم پز آلوده به Taenia solium یا Taenia saginata بخورد، به بیماری تنیازیس مبتلا می شود. مصرف گوشت خام یا نپخته آلوده به این معنی است که سیستیسرک ها بلعیده می شوند. سپس انسان تحت تأثیر تنیازیس قرار می گیرد، زیرا در روده او سیستیسرک ممکن است به یک کرم نواری بالغ تبدیل شود.

۱۸. خود عفونت با کرم نواری چگونه رخ می دهد؟

بیماران تانیازی ممکن است به شدیدترین شکل عفونت کرم، سیستیسرکوزیس مبتلا شوند، زیرا مدفوع آنها حاوی تخم تنیا و پروگلوتیدهای باردار است که خطر ابتلا به خود را به دلیل عادات بهداشتی بد، مانند نشویید دست‌ها پس از اجابت مزاج، به همراه دارد. اگر این افراد تخم های انگل را بخورند، ممکن است به سیستیسرکوز نیز مبتلا شوند.

۱۹. اقدامات پیشگیرانه برای عفونت کرم نواری چیست؟

اقدامات پیشگیرانه اصلی در برابر تنیازیس و سیستیرکوز عبارتند از: نخوردن گوشت خوک یا گوشت گاو خام یا نیم پز. آموزش بهداشتی مردم؛ تصفیه مناسب فاضلاب؛ و درمان کافی افراد مبتلا.

آسکاریازیس

۲۰. آسکاریس چیست؟ بیماری ناشی از این کرم چیست؟

آسکاریس یا آسکاریس lumbricoides حیوانی از شاخه نماتد است. یا بهتر است بگوییم یک کرم گرد آسکاریس باعث آسکاریازیس، عفونت کرمی رایج روده می شود.

۲۱. آسکاریس چگونه غذا به دست می آورد؟

آسکاریس در روده انسان زندگی می کند و از غذای خورده شده توسط فرد آلوده تغذیه می کند.

۲۲. آیا آسکاریس لومبریکوئیدها میزبان میانی دارد؟

آسکاریس یک انگل مونوکس است. چرخه زندگی آن تنها به یک میزبان وابسته است و بنابراین میزبان میانی ندارد.

۲۳. چرخه زندگی آسکاریس چگونه است؟

آسکاریس بالغ که در روده انسان زندگی می کند می تواند تا ۲۰۰۰۰۰ تخم در روز آزاد کند. تخم ها با مدفوع انسان از بین می روند و در شرایط گرما و رطوبت خاصی در محیط بالغ می شوند. انسان ها ممکن است تخم های بالغ را از طریق مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان یا از طریق عادات بد بهداشتی بخورند. زمانی که تخم ها وارد روده انسان می شوند، لاروهایی را آزاد می کنند که از مخاط روده عبور کرده و وارد گردش خون شده و به ریه ها می رسند. در ریه ها، لاروها بالغ می شوند و به راه هوایی و حلق می روند و سپس بلعیده می شوند. در داخل روده، لاروها به کرم های بالغ تبدیل می شوند.

۲۴. علائم اصلی فاز ریوی و روده آلودگی آسکاریس چیست؟

در مرحله ریوی، آلودگی آسکاریس باعث سرفه، هموپتیزی، تنگی نفس، تب، خستگی می شود و ممکن است باعث نوعی پنومونی خاص به نام پنومونی ائوزینوفیلیک شود. در مرحله روده، علائم به دلیل ربودن مواد مغذی از میزبان است و بنابراین گرسنگی و کاهش وزن ممکن است ظاهر شود. توده‌های آسکاریس در داخل روده‌ها می‌توانند باعث انسداد شدید روده شوند.

۲۵. اقدامات پیشگیرانه در برابر آسکاریازیس چیست؟

اقدامات پیشگیرانه اصلی در برابر آسکاریازیس عبارتند از: شستشوی موثر سبزیجات و سایر غذاها. شرایط اولیه بهداشتی و تصفیه مناسب فاضلاب؛ آموزش بهداشت به مردم؛ و اقداماتی در برابر حشراتی که می توانند تخم های انگل را حمل کنند، مانند مگس ها و سوسک ها.

آنسیلوستومیازیس

۲۶. آنسیلوستومیازیس چیست؟

Ancylostomiasis بیماری ناشی از Ancylostoma duodenale یا Necator americanus است که هر دو کرم قلابدار متعلق به شاخه نماتد (کرم های گرد) هستند. آنسیلوستومیازیس ناشی از این کرم ها را بیماری کرم قلاب دار نیز می گویند.

از آنجایی که انگل ها از خون انسان تغذیه می کنند، عفونت باعث کم خونی، هیپوپروتئینمی و بیمار اغلب رنگ پریده به نظر می رسد.

۲۷. کدام ویژگی معمول کرم های قلاب دار مربوط به نحوه تهیه غذا و کشف میزبان است؟

هر دو Ancylostoma duodenale و Necator americanus دارای قطعات دهانی با قلاب یا “دندان” هستند که به اتصال انگل به دیواره روده انسان کمک می کند و آسیب بافتی لازم برای تخلیه خون از میزبان را تسهیل می کند. ساختارها سازگاری تکاملی با شیوه زندگی انگلی این حیوانات هستند.

۲۸. آیا کرم های قلابدار تک زن هستند یا هتروکسن؟

کرم‌های قلابدار یک‌نوکس هستند، زیرا چرخه زندگی آنها تنها به یک میزبان بستگی دارد.

۲۹. چرخه زندگی کرم های قلاب دار چگونه است؟

کرم‌های قلابدار بالغ در روده انسان تخم‌هایی را آزاد می‌کنند که با مدفوع انسان از بین می‌روند. در شرایط رطوبت و دمای مناسب، تخم ها در خاک بالغ می شوند و لارو تولید می کنند. لاروها به لاروهای عفونی نخ مانندی متمایز می شوند که می توانند به طور کلی از طریق پاها به پوست انسان نفوذ کنند. لاروها وارد گردش خون انسان می شوند و به ریه ها می رسند و از آنجا به راه هوایی و حلق گسترش می یابند. هنگامی که لاروها بلعیده می شوند، وارد روده کوچک می شوند و به کرم های بالغ تبدیل می شوند و چرخه دوباره شروع می شود.

۳۰. اقدامات پیشگیرانه اصلی در برابر بیماری کرم قلابدار چیست؟

اقدامات پیشگیرانه اصلی در برابر بیماری کرم قلابدار عبارتند از: جلوگیری از راه رفتن با پای برهنه روی خاک مشکوک به آلودگی. شرایط اولیه بهداشتی و تصفیه مناسب فاضلاب؛ و درمان افراد مبتلا

اکنون که مطالعه بیماری‌های کرم را به پایان رساندید ، این گزینه‌های شما هستند:

  • این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
  • موضوع بعدی را مطالعه کنید: به بیماری های پریون بروید .

منبع: Biology Q&As