بیماری های اصلی انسانی مرتبط با پیری
تعریف بیماریهای غیر واگیر
۱. بیماری های غیر واگیر(دژنراتیو) چیست؟
بیماری های دژنراتیو بیماری های غیر عفونی شایعی هستند که با افزایش سن میزان بروز آنها افزایش می یابد.
عوامل خطر توضیح داده شده است
۲. عوامل خطر بیماری ها چیست؟
عوامل خطر برای یک بیماری هر چیزی است که به افزایش خطر بروز بیماری کمک می کند. برای مثال، برای بیشتر بیماری های قلبی عروقی، سیگار کشیدن و دیابت هر دو از عوامل خطر مهم هستند. برای برخی سرطان ها که علت ژنتیکی دارند، سابقه خانوادگی مثبت یک عامل خطر است و غیره.
اصلی ترین بیماری های دژنراتیو انسان
۳. بیماری های دژنراتیو اصلی انسان کدامند؟
بیماری های دژنراتیو اصلی انسان به سه گروه تقسیم می شوند: بیماری های قلبی عروقی، بیماری های نئوپلاستیک و بیماری های دژنراتیو سیستم عصبی. بیماری های قلبی عروقی اصلی عبارتند از فشار خون بالا، کاردیوپاتی ها، از جمله بیماری عروق کرونر و انفارکتوس میوکارد، و حوادث عروقی مغز (CVAs، یا سکته). نئوپلاسم ها تومورهای خوش خیم و سرطان هستند. اصلی ترین بیماری های دژنراتیو سیستم عصبی بیماری آلزایمر و پارکینسون هستند.
فشار خون بالا
۴. فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا بیماری است که در آن فشار خون شریانی به طور غیرطبیعی بالا می رود، در طول سیستول یا در طول دیاستول.
پرفشاری خون یا فشار خون بالا وضعیتی است که باید تشخیص داده و درمان شود، زیرا آسیب های جبران ناپذیری به شریان ها وارد می کند و بعداً باعث بیماری های شدید دیگر در اندام هایی مانند قلب، مغز، کلیه ها، شبکیه چشم و غیره می شود.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: فشار خون
۵. عوامل خطر اصلی برای فشار خون بالا چیست؟
عوامل خطر اصلی برای فشار خون بالا سیگار کشیدن، استرس، چاقی، سبک زندگی کم تحرک و اعتیاد به الکل است.
۶. ارتباط بین حداکثر و حداقل فشار خون در هنگام پدیده سیستول و دیاستول چیست؟
حداکثر فشار خون فشاری است که روی دیواره شریان ها در طول سیستول، یعنی زمانی که قلب خون را به رگ های شریانی پمپاژ می کند، می باشد. حداقل فشار خون فشاری است که بر دیواره شریان ها در طول دیاستول وارد می شود، یعنی زمانی که بطن های قلب در حال شل شدن و پر شدن از خون هستند.
بیماری های قلبی
۷. اصلی ترین بیماری های دژنراتیو قلب کدامند؟
بیماری های دژنراتیو اصلی قلب عبارتند از نارسایی قلبی، آریتمی، بیماری های دریچه ای قلب، نارسایی عروق کرونر و انفارکتوس میوکارد.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: نارسایی قلبی آریتمی ها بیماری دریچه ای قلب
۸. بیماری عروق کرونر چیست؟
بیماری عروق کرونر، یا نارسایی عروق کرونر، بیماری است که در آن انسداد کامل یا جزئی یک یا چند شریان که ماهیچههای قلب را شستشو میدهند، وجود دارد. یعنی انسداد عروق کرونر. این بیماری با تشکیل آهسته و تدریجی پلاک های آتروما در داخل عروق کرونر شکل می گیرد. پلاک های چربی رشد می کنند و جریان خون را مسدود می کنند، فرآیندی که به عنوان تصلب شرایین شناخته می شود (نباید آن را با تصلب شرایین اشتباه گرفت، که سخت شدن شریان ها به طور کلی ناشی از فشار خون بالا مزمن است).
عوامل خطر اصلی بیماری عروق کرونر عبارتند از استعمال دخانیات، دیابت شیرین، فشار خون بالا، کلسترول بالا (سطح بالای کلسترول بد و سطح پایین کلسترول خوب)، استرس، اعتیاد به الکل و سبک زندگی کم تحرک.
بیماری عروق کرونر ممکن است به یکی از دو روش، آنژین صدری یا انفارکتوس میوکارد ظاهر شود. اگر انسداد شریان کامل و گسترده نباشد، بیمار اغلب هنگام انجام تمرینات بدنی یا در هر موقعیتی که قلب به اکسیژن بیشتری نیاز دارد، احساس درد قفسه سینه (آنژین صدری) می کند. اگر انسداد یک یا چند شریان کرونر کامل باشد یا خون نتواند برخی از مناطق عضله قلب (میوکارد) را آبیاری کند، انفارکتوس رخ می دهد و سلول های عضلانی ناحیه آسیب دیده می میرند.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: بیماری گردش خون کرونر عروق کرونر پلاک آتروما
۹. انفارکتوس میوکارد (سکته قلبی) چیست؟
انفارکتوس میوکارد یا حمله قلبی، وضعیتی است که در آن ناحیه ای از بافت قلب یا کل عضله قلب در اثر هیپوکسی به دلیل عدم شستشوی خون می میرد. انفارکتوس میوکارد یک بیماری شدید است زیرا قلب بسته به میزان آسیب آن می تواند از کار بیفتد و قادر به پمپاژ خون به ریه ها یا بدن نباشد یا حتی از تپش باز بماند (باعث مرگ شود).
علت اصلی انفارکتوس میوکارد انسداد عروق کرونر است، انسداد شریان هایی که خون شریانی را به عضله قلب می برند. رویدادهای دیگری مانند شوک همودینامیک (مثلاً توقف گردش خون به دلیل خونریزی های زیاد) نیز می تواند باعث انفارکتوس میوکارد شود.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: انفارکتوس میوکارد
۱۰. پیوند بای پس کرونر چیست؟
پیوند بای پس عروق کرونر نوعی از جراحی مجدد عروق میوکارد است. یا بهتر است بگوییم راهی برای خون رسانی به میوکاردی که جریان خون آن به دلیل بیماری عروق کرونر مختل شده یا مسدود شده است. در این درمان جراحی بیماری کرونری، از یک یا چند گرافت رگ خونی گرفته شده از سایر قسمتهای بدن برای اتصال شریان انسداد شده (در ناحیهای پس از انسداد) با آئورت یا شریان کرونری سالم دیگر استفاده میشود، بنابراین جریان خون را مجدداً برقرار میکند. میوکارد اغلب، پیوند رگ های خونی با بخشی از ورید صافن در ساق پا یا شریان پستانی در قفسه سینه یا حتی شریان رادیال در ساعد انجام می شود.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: پیوند بای پس کرونر
حوادث عروق مغزی
۱۱. حوادث عروقی مغز چیست؟
تصادف عروق مغزی (CVA)، همچنین به عنوان سکته مغزی شناخته می شود، نام عمومی است که به انفارکتوس (مرگ بافتی و سلولی در اثر هیپوکسی) مناطقی از مغز به دلیل انسداد عروقی یا خونریزی داده می شود. CVA ها به دو دسته ایسکمیک و هموراژیک تقسیم می شوند. در CVA های ایسکمیک، انسداد شریان هایی که خون را به مغز می برند، رخ می دهد. علت آن به طور کلی آترواسکلروز (تشکیل آتروم) این عروق است. در CVAهای هموراژیک، یک یا چند رگ خونی در مغز پاره میشود و خون نشت میکند، فشار داخل جمجمه افزایش مییابد و در نتیجه جریان خون در برخی از نواحی مغز قطع میشود. شدت سکته مغزی به عملکرد انجام شده توسط ناحیه آسیب دیده مغز، به عنوان مثال، عملکردهای حرکتی، عملکردهای بینایی، عملکردهای رویشی و غیره و به اندازه ناحیه درگیر بستگی دارد.
عوامل خطر اصلی برای حوادث عروقی مغز عبارتند از فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، استعمال دخانیات و کهولت سن.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: حوادث مغزی عروقی
نئوپلازی، تومورها و سرطان
۱۲. نئوپلازی چیست؟
نئوپلازی هر گونه تکثیر غیر طبیعی و کنترل نشده سلول های موجود در یک ارگانیسم است. نئوپلازی ها می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند. نئوپلازی های خوش خیم زمانی هستند که تکثیر سلولی به یک محل مشخص از بدن محدود می شود و سلول های نئوپلاستیک از طریق گردش خون به سایر مناطق نزدیک یا دور گسترش نمی یابند. نئوپلازیهای بدخیم زمانی هستند که سلولهای نئوپلاستیک در فاصلهای به سایر نقاط و اندامهای بدن منتشر میشوند، فرآیندی که متاستاز نامیده میشود و در آنجا به تکثیر ادامه میدهند. نئوپلازی های بدخیم به بافت ها آسیب می رسانند و در صورت عدم ریشه کن شدن، کشنده هستند. یک نئوپلاسم خوش خیم زمانی که توموری را تشکیل می دهد که رشد می کند و اندام های حیاتی را فشرده می کند می تواند کشنده باشد.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: سلول های نئوپلاستیک
۱۳. مفاهیم نئوپلازی، تومور و سرطان چقدر متفاوت است؟
هر توموری نئوپلاستیک نیست و هر نئوپلازی توموری ایجاد نمی کند. تومور نام عمومی است که به افزایش غیرطبیعی جرم یا حجم هر ناحیه از بدن داده می شود (مثلاً بزرگ شدن لوزه ها در حین عفونت گلو نوعی تومور است، هرگونه التهابی که ناحیه متورم ایجاد کند مشخصه تومور است و غیره. .). نئوپلازی ها می توانند از طریق تجمع سلول های نئوپلاستیک در ناحیه ای که نئوپلازی شروع شده یا در مناطق دوردست، تومورهایی را ایجاد کنند که برخی از آنها بسیار بزرگ هستند. سرطان مترادف نئوپلازی بدخیم است.
۱۴. سرطان چیست؟
سرطانها نئوپلازیهای بدخیم هستند، یعنی تکثیر غیرطبیعی و کنترلنشده سلولها که میتوانند به سایر نقاط بدن سرایت کنند. گسترش سرطان در فواصل مسافت معمولاً از طریق عروق خونی یا لنفاوی رخ می دهد.
۱۵. نئوپلازی ها چگونه ظاهر می شوند؟
نئوپلازیها به دلیل جهشهای DNA در ژنهایی که تکثیر سلولی را تنظیم میکنند ظاهر میشوند، بنابراین سلول توانایی خود را برای کنترل و محدود کردن تقسیم خود توسط میتوز از دست میدهد. سپس سلول به طور مداوم و غیرقابل کنترل تقسیم می شود و این نقص به سلول های دختر آن منتقل می شود.
۱۶. سرطان زا چیست؟
عوامل سرطان زا عواملی هستند که قادر به تولید نئوپلاسم هستند. هر جهش زایی، ماده ای که می تواند جهش DNA را القا کند، یک سرطان زا بالقوه است. نمونه هایی از مواد سرطان زا عبارتند از: تشعشع، اسید نیتروژن، بسیاری از مواد استنشاق شده از طریق سیگار کشیدن و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV).
۱۷. سلول های تومورهای نئوپلاستیک چگونه اکسیژن و مواد مغذی را به دست می آورند و مواد زائد را آزاد می کنند؟
در تومورهای نئوپلاستیک پدیده ای به نام آنژیوژنز رخ می دهد. آنژیوژنز تشکیل عروق خونی جدید است. سلول های نئوپلاستیک باعث ایجاد رگ های خونی جدید برای آبیاری و تخلیه بافت نئوپلاستیک می شوند.
رگزایی مهم است زیرا رشد تومور به آن بستگی دارد. تحقیقات زیادی در مورد سرطان تلاش کرده اند تا مواد طبیعی و مصنوعی را برای مهار رگ زایی کشف کنند.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: رگزایی
۱۸. انواع اصلی سرطانی که انسان را درگیر می کند کدامند؟
بدون در نظر گرفتن سرطان پوست که راحت ترین نوع تشخیص داده می شود و در نتیجه دارای بیشترین موارد ثبت شده است، انواع اصلی سرطان در مردان سرطان پروستات، سرطان ریه و سرطان معده است. در زنان، سرطان سینه، سرطان روده بزرگ و رکتوم و سرطان ریه میزان بالایی دارند. سایر سرطان های رایج عبارتند از سرطان تخمدان، سرطان پانکراس، سرطان کبد، سرطان مری، سرطان مغز و سرطان خون و لنفوم (سرطان های خون).
سرطانهای اپیتلیال، پوست و اندامهای داخلی، شایعتر هستند، زیرا بافتهای اپیتلیال بیشتر در معرض مواد سرطانزا هستند.
بروز متناسب بسیاری از انواع سرطان با توجه به جمعیت مورد مطالعه متفاوت است.
۱۹. عامل خطر اصلی سرطان ریه چیست؟
عامل خطر اصلی سرطان ریه سیگار کشیدن است. تعداد زیاد موارد این نوع سرطان به دلیل تعداد زیاد افراد سیگاری در سراسر جهان است.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: سرطان ریه
۲۰. عامل خطر اصلی سرطان پوست چیست؟
عامل خطر اصلی برای سرطان پوست قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید بدون محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش (یک سرطان زا بالقوه) است.
کشنده ترین سرطان پوست ملانوما است.
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: سرطان پوست
۲۱. سرطان معمولا چگونه درمان می شود؟
اگر سرطان در مرحله اولیه خود باشد، درمان اغلب با برداشتن بافت نئوپلاستیک با جراحی انجام می شود. سرطان هایی که قبلا گسترش یافته اند اغلب با پرتودرمانی (رادیوتراپی) و داروهای ضد میتوتیک (شیمی درمانی) درمان می شوند.
آلزایمر و بیماری پارکینسون
۲۲. بیماریهای دژنراتیو اصلی سیستم عصبی کدامند؟
اصلی ترین بیماری های دژنراتیو سیستم عصبی بیماری آلزایمر و پارکینسون هستند.
بیماری های دژنراتیو سیستم عصبی در اثر تخریب پیشرونده بافت یا از دست دادن نورون ها در برخی از مناطق سیستم عصبی ایجاد می شوند.
۲۳. بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک بیماری دژنراتیو سیستم عصبی مرکزی است که در آن بیمار دچار زوال عقل پیشرونده و تغییر در عملکردهای ذهنی می شود.
این بیماری عموماً بعد از ۴۰ سالگی ظاهر می شود و در افراد مسن شایع تر است. مطالعات تصویری از مغز از دست دادن وسیع بافت مغز را نشان می دهد. (بیماری آلزایمر را نباید با سایر انواع زوال روانی رایج در سالمندان اشتباه گرفت.)
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: بیماری آلزایمر
۲۴. بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک بیماری دژنراتیو سیستم عصبی است که تظاهرات اصلی آن اختلالات حرکتی پیشرونده مانند لرزش پا، دست و فک پایین و راه رفتن و اختلال در تعادل است. بیماری پارکینسون به دلیل انحطاط نورون های حرکتی دوپامینرژیک است، که نورون های حرکتی هستند که از دوپامین به عنوان یک انتقال دهنده عصبی استفاده می کنند که در ناحیه خاصی از مغز، یعنی مزانسفالون قرار دارد. چنین انحطاطی باعث ایجاد کمبود دوپامین در سیستم عصبی می شود. (بیماری پارکینسون را نباید با سایر علل لرزش مانند استفاده از برخی داروها اشتباه گرفت.)
- بررسی بیماری های دژنراتیو – تنوع تصویر: بیماری پارکینسون
اکنون که مطالعه بیماری های غیر واگیر را به پایان رسانده اید، کل زیست شناسی پایه را مطالعه کرده اید:
- این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
- به خانه بروید .