سیستم غدد درون ریز، اندام ها و عملکردهای آن را مطالعه کنید
غدد برون ریز و درون ریز
۱. تفاوت بین غدد درون ریز و غدد برون ریز چیست؟
غدد درون ریز غده هایی هستند که ترشحات آنها (به نام هورمون) توسط خون جمع آوری شده و از طریق گردش خون به بافت ها می رسد. هیپوفیز (غده هیپوفیز) و غدد فوق کلیوی نمونه هایی از غدد درون ریز هستند. غدد برونریز غدهای هستند که ترشحات آن از طریق مجاری (به داخل پوست، مجرای روده، دهان و غیره) خارج میشود. غدد سباسه و غدد بزاقی نمونه هایی از غدد برون ریز هستند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: غدد برون ریز
غدد درون ریز و هورمون ها
۲. سیستم غدد درون ریز از چه اجزایی تشکیل شده است؟
سیستم غدد درون ریز از غدد درون ریز و هورمون هایی که ترشح می کنند تشکیل شده است.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: غدد درون ریز
۳. ماهیت بافتی غدد چیست؟ چگونه تشکیل می شوند؟
غدد بافت اپیتلیال هستند. آنها از اپیتلیوم ساخته شده اند که در طول رشد جنینی به بافت های دیگر در طول رشد جنین نفوذ می کند.
در غدد برون ریز، انواژیناسیون حاوی مجاری ترشحی حفظ شده است. در غدد درون ریز، انواژیناسیون کامل است و مجرای ترشحی وجود ندارد.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: تشکیل غدد
۴. چرا سیستم غدد درون ریز یکی از سیستم های یکپارچه بدن محسوب می شود؟ چه سیستم فیزیولوژیکی دیگری نیز این عملکرد را دارد؟
سیستم غدد درون ریز ماهیتی یکپارچه در نظر گرفته می شود، زیرا هورمون های تولید شده توسط غدد درون ریز موادی هستند که از فاصله دور عمل می کنند و بسیاری از آنها در اندام های مختلف بدن عمل می کنند. بنابراین، غدد درون ریز اطلاعات را از نواحی خاصی از بدن دریافت می کنند و می توانند اثراتی را در مناطق دیگر ایجاد کنند و یکپارچگی عملکردی را برای بدن فراهم کنند.
علاوه بر سیستم غدد درون ریز، سیستم فیزیولوژیکی دیگری که عملکرد یکپارچه نیز دارد، سیستم عصبی است. سیستم عصبی بدن را از طریق شبکه ای از اعصاب متصل به نورون های مرکزی و محیطی یکپارچه می کند. سیستم غدد درون ریز بدن را از طریق هورمون هایی که از طریق گردش خون حرکت می کنند، یکپارچه می کند.
۵. هورمون ها چیست؟
هورمون ها موادی هستند که توسط غدد درون ریز ترشح می شوند و از طریق گردش خون جمع آوری می شوند. آنها بر اندام ها و بافت های خاص تأثیر می گذارند.
هورمون ها عوامل موثر بر سیستم غدد درون ریز هستند.
۶. اندام های هدف هورمون ها کدامند؟
اندامهای هدف، بافتهای هدف و سلولهای هدف، اندامها، بافتها و سلولهای خاصی هستند که هر هورمون روی آنها عمل کرده و اثرات خود را ایجاد میکند. هورمون ها به دلیل وجود پروتئین های گیرنده خاص در این اهداف، به طور انتخابی روی اهداف خود عمل می کنند.
۷. سیستم گردش خون چگونه در عملکرد سیستم غدد درون ریز شرکت می کند؟
سیستم گردش خون برای عملکرد سیستم غدد درون ریز اساسی است. خون هورمون های تولید شده توسط غدد درون ریز را جمع آوری می کند و این هورمون ها از طریق گردش خون به اهداف خود می رسند. بدون سیستم گردش خون، ویژگی “عمل در فاصله” سیستم غدد درون ریز امکان پذیر نخواهد بود.
۸. آیا هورمون ها فقط پروتئین هستند؟
برخی از هورمون ها پروتئین هستند، مانند انسولین، گلوکاگون و ADH، برخی دیگر از پروتئین ها (اسیدهای آمینه اصلاح شده)، مانند آدرنالین و نورآدرنالین مشتق شده اند. برخی دیگر استروئیدها هستند، مانند کورتیکواستروئیدها و استروژن.
۹. غدد درون ریز اصلی بدن انسان کدامند؟
غدد درون ریز اصلی بدن انسان عبارتند از غده صنوبری (یا بدن صنوبری)، هیپوفیز (یا غده هیپوفیز)، تیروئید، پاراتیروئید، قسمت غدد درون ریز پانکراس، غدد فوق کلیوی و غدد جنسی (بیضه ها یا تخمدان ها). ).
سایر اندام ها مانند کلیه ها، قلب و جفت نیز در سیستم غدد درون ریز نقش دارند.
غده صنوبری
۱۰. غده صنوبری چیست؟
غده صنوبری که با نام پینه آل بدن یا اپی فیز نیز شناخته می شود، در مرکز سر قرار دارد. این هورمون هورمون ملاتونین را ترشح می کند، هورمونی که در شب تولید می شود و مربوط به تنظیم ریتم شبانه روزی (یا چرخه شبانه روزی، چرخه بیداری-خواب) است. ملاتونین همچنین ممکن است بسیاری از عملکردهای بدن مربوط به چرخه شب و روز را تنظیم کند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: غده صنوبری
هیپوفیز
۱۱. غده هیپوفیز در کدام حفره استخوانی قرار دارد؟
غده هیپوفیز یا هیپوفیزیس در sella turcica استخوان اسفنوئید (یکی از استخوان های قاعده جمجمه) قرار دارد. بنابراین، این غده در داخل سر قرار دارد.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: هیپوفیز
۱۲. تقسیمات اصلی هیپوفیز چیست؟ وظایف آنها چیست؟
هیپوفیز به دو بخش تقسیم می شود: آدنوهیپوفیز یا هیپوفیز قدامی و نوروهیپوفیز یا هیپوفیز خلفی.
آدنوهیپوفیز دو هورمون تولید می کند که مستقیماً عمل می کنند، هورمون رشد (GH) و پرولاکتین. همچنین چهار هورمون استوایی تولید می کند، یعنی هورمون هایی که سایر غدد درون ریز را تنظیم می کنند: هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH)، هورمون محرک تیروئید (TSH)، هورمون لوتئینیزه کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH).
نوروهیپوفیز دو هورمون تولید شده در هیپوتالاموس، اکسی توسین و هورمون آنتی دیورتیک (ADH یا وازوپرسین) را ذخیره و آزاد می کند.
۱۳. رابطه هیپوتالاموس و هیپوفیز چیست؟
هیپوتالاموس بخشی از مغز است که درست بالای هیپوفیز قرار دارد. هیپوتالاموس تکانه های عصبی محیطی و مرکزی را دریافت می کند که پاسخ سلول های ترشح کننده عصبی آن را تحریک می کند. آکسون های این سلول ها به داخل آدنوهیپوفیز فرود می آیند تا ترشحات هیپوفیز را با بازخورد منفی تنظیم کنند. هنگامی که سطح هورمون های آدنوهیپوفیز در پلاسما بیش از حد بالا باشد، هیپوتالاموس این اطلاعات را تشخیص می دهد و دستور توقف تولید هورمون را می دهد. هنگامی که سطح یک هورمون آدنوهیپوفیز در خون پایین باشد، هیپوتالاموس ترشح هورمون را تحریک می کند.
سلول های هیپوتالاموس هورمون های آزاد شده توسط نوروهیپوفیز را تولید می کنند. این هورمون ها توسط آکسون های خود به هیپوفیز منتقل می شوند و سپس در گردش خون آزاد می شوند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: هیپوتالاموس
آدنوهیپوفیز
۱۴- چه هورمون هایی توسط آدنوهیپوفیز ترشح می شود؟ وظایف مربوط به آنها چیست؟
آدنوهیپوفیز GH (هورمون رشد)، پرولاکتین، ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک)، TSH (هورمون محرک تیروئید)، FSH (هورمون محرک فولیکول) و LH (هورمون لوتئین کننده) ترشح می کند.
GH که به عنوان هورمون سوماتوتروپیک (STH) نیز شناخته می شود، بر روی استخوان ها، غضروف ها و ماهیچه ها عمل می کند تا رشد این بافت ها را افزایش دهد. پرولاکتین هورمونی است که تولید و ترشح شیر توسط غدد پستانی را در زنان تحریک می کند. ACTH هورمونی است که بخش قشر غده فوق کلیوی را برای تولید و ترشح هورمون های قشر (گلوکوکورتیکوئیدها) تحریک می کند. TSH هورمونی است که فعالیت غده تیروئید را تحریک می کند و باعث افزایش تولید و ترشح هورمون های T3 و T4 آن می شود. FSH یک هورمون گنادوتروپیک است، به این معنی که غدد جنسی را تحریک میکند و در زنان، روی تخمدانها برای تحریک رشد فولیکولها و در مردان، اسپرمزایی را تحریک میکند. LH همچنین یک هورمون گنادوتروپیک است. این ماده روی تخمدان زنان برای تحریک تخمک گذاری و تشکیل جسم زرد (که استروژن ترشح می کند) عمل می کند. در مردان، روی بیضه ها عمل می کند تا تولید تستوسترون را تحریک کند.
۱۵. تیروئید و هیپوفیز چه رابطه ای دارند؟
هیپوفیز هورمون TSH، هورمون محرک تیروئید ترشح می کند. این هورمون باعث تحریک ترشح هورمون های تیروئید (تری یدوتیرونین و تیروکسین یا T3 و T4) می شود.
هنگامی که غلظت پلاسمایی هورمون های تیروئید بالا باشد، این اطلاعات توسط هیپوتالاموس و هیپوفیز تشخیص داده می شود و دومی باعث کاهش ترشح TSH می شود. وقتی سطح هورمون تیروئید پایین باشد، ترشح TSH افزایش می یابد. بنابراین این نمونه ای از بازخورد منفی است.
آسیب به هیپوفیز که باعث کاهش ترشح TSH (به عنوان مثال، در مورد تخریب بافت) یا ترشح بیش از حد (به عنوان مثال، تکثیر بیش از حد سلول یا سرطان) می شود می تواند عملکرد غده تیروئید را به طور کامل تغییر دهد.
۱۶. برخی از بیماری های ناشی از ترشح غیر طبیعی GH توسط هیپوفیز کدامند؟
در دوران کودکی، کمبود ترشح GH ممکن است منجر به تاخیر در رشد و در موارد شدید به نانیسم (کوتولگی) شود. تولید بیش از حد GH در کودکان ممکن است باعث رشد بیش از حد استخوان و غول پیکری شود. در بزرگسالان، GH بیش از حد (به عنوان مثال، در سرطان هیپوفیزیال یا در افرادی که به اشتباه GH را به عنوان یک مکمل غذایی مصرف می کنند) ممکن است منجر به آکرومگالی شود که رشد بیش از حد و نامتناسب اندام های استخوانی مانند جمجمه، فک بالا، دست ها است. و پاها
۱۷. بافت ها و اندام های هدف هر هورمون آدنوهیپوفیز کدامند؟
GH: استخوان ها، غضروف ها و ماهیچه ها. پرولاکتین: غدد پستانی. ACTH: بخش قشر غدد فوق کلیوی. TSH: غده تیروئید. FSH و LH: تخمدان ها و بیضه ها.
نوروهیپوفیز
۱۸- چه هورمون هایی توسط نوروهیپوفیز ترشح می شود؟ وظایف مربوط به آنها چیست؟
نوروهیپوفیز اکسی توسین و هورمون آنتی دیورتیک (ADH) ترشح می کند.
اکسی توسین در هنگام زایمان در زنان ترشح می شود تا قدرت و دفعات انقباضات رحمی را افزایش دهد و در نتیجه به تولد نوزاد کمک کند. در طول دوره شیردهی، مکیدن نوک سینه های مادر باعث تحریک تولید اکسی توسین می شود که سپس ترشح شیر توسط غدد پستانی را افزایش می دهد.
وازوپرسین یا ADH در تنظیم آب در بدن و بنابراین در کنترل فشار خون شرکت می کند، زیرا امکان بازجذب آب آزاد را از طریق لوله های کلیوی فراهم می کند. با بازگشت آب به گردش خون، حجم خون افزایش می یابد.
۱۹. تفاوت دیابت شیرین با دیابت بی مزه چیست؟ علائم مشخصه دیابت بی مزه چیست؟
دیابت نوعی بیماری است که در اثر کمبود ترشح انسولین توسط لوزالمعده یا به دلیل اختلال در جذب این هورمون توسط سلول ها ایجاد می شود. دیابت بی مزه بیماری است که در اثر کمبود ترشح ADH توسط غده هیپوفیز (هیپوفیز) یا همچنین به دلیل اختلال در حساسیت به این هورمون در کلیه ها ایجاد می شود.
در دیابت بی مزه، خون فاقد ADH است و در نتیجه جذب مجدد آب توسط لوله های کلیه کاهش می یابد و حجم زیادی ادرار تولید می شود. بیمار با حجم زیاد و بارها در روز ادرار می کند، علامتی که با پلی دیپسی (افزایش تشنگی و مصرف بیش از حد آب) و گاهی با کم آبی نیز همراه است.
۲۰. چرا با مصرف مشروبات الکلی حجم ادرار افزایش می یابد؟
الکل ترشح ADH (هورمون آنتی دیورتیک) توسط هیپوفیز را مهار می کند. ADH پایین باعث کاهش بازجذب لوله ای آب در کلیه ها می شود و بنابراین حجم ادرار افزایش می یابد.
۲۱. اندام ها و بافت های هدف نوروهیپوفیز کدامند؟
اندام های هدف اکسی توسین، رحم و غدد پستانی هستند. اندام های هدف ADH کلیه ها هستند.
غده تیروئید
۲۲. غده تیروئید در کجای بدن قرار دارد؟
تیروئید در ناحیه قدامی گردن (گردن جلویی)، جلوی نای و درست زیر حنجره قرار دارد. این یک توده دولوبی در زیر سیب آدم است.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: تیروئید
۲۳. چه هورمون هایی از غده تیروئید ترشح می شود؟ وظایف آنها چیست؟
تیروئید هورمون های تیروکسین (T4)، تری یدوتیرونین (T3) و کلسی تونین را ترشح می کند.
T3 و T4 مواد یددار هستند که از اسید آمینه تیروزین به دست می آیند. آنها برای افزایش سرعت متابولیک سلولی بدن (تنفس سلولی، متابولیسم پروتئین ها و لیپیدها و غیره) عمل می کنند. کلسی تونین از آزاد شدن کاتیون های کلسیم توسط استخوان ها جلوگیری می کند و در نتیجه سطح کلسیم در خون را کنترل می کند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: مولکول تیروکسین
۲۴. چرا مصرف ید رژیم غذایی برای عملکرد تیروئید بسیار مهم است؟
دریافت ید از رژیم غذایی برای تیروئید مهم است زیرا این عنصر شیمیایی برای سنتز هورمون های تیروئید T3 و T4 ضروری است. تامین ید اغلب از رژیم غذایی تامین می شود.
۲۵. گواتر چیست؟ گواتر آندمیک چیست؟ چگونه این مشکل از نظر اجتماعی حل می شود؟
گواتر بزرگ شدن غیر طبیعی غده تیروئید است. گواتر به صورت تومور در قدامی گردن ظاهر می شود. ممکن است قابل مشاهده باشد یا نباشد، اما اغلب قابل لمس است. گواتر می تواند در نتیجه کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید ایجاد شود.
گواتر بومی گواتری است که در اثر کمبود مصرف ید (کمبود ید در رژیم غذایی) ایجاد می شود. ویژگی بومی این بیماری توضیح داده شده است زیرا ید رژیم غذایی اغلب یک وضعیت اجتماعی یا فرهنگی است که بسیاری از مردم را در مناطق جغرافیایی خاص تحت تاثیر قرار می دهد. کم کاری تیروئید ناشی از مصرف کمبود ید در مناطق دور از ساحل شایع تر است (زیرا غذاهای دریایی غنی از ید هستند).
امروزه این مشکل اغلب با افزودن اجباری ید به نمک خوراکی حل می شود. از آنجایی که نمک سفره یک چاشنی پرمصرف است، تامین ید در رژیم غذایی تقریباً همیشه با این روش تضمین می شود.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: گواتر
۲۶. سطح TSH (هورمون محرک تیروئید) در خون در کم کاری تیروئید چه می شود؟ چرا تیروئید در گواتر آندمیک بزرگ می شود؟
هنگامی که سطح ترشح T3 و T4 توسط تیروئید کم باشد، ترشح TSH توسط هیپوفیز بسیار تحریک شده و سطح TSH در سطح خون است. افزایش در دسترس بودن TSH باعث بزرگ شدن غده تیروئید می شود.
بزرگ شدن تیروئید واکنش بافتی است که سعی می کند کمبود عملکردی را با افزایش اندازه غده جبران کند.
۲۷. برخی از علائم و نشانه ها در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید چیست؟
هورمون های ساخته شده توسط غده تیروئید متابولیسم پایه بدن را تحریک می کنند. در پرکاری تیروئید، تولید و ترشح غیرطبیعی T3 و T4 وجود دارد و در نتیجه سرعت متابولیسم پایه افزایش می یابد. علائم این وضعیت ممکن است تاکی کاردی (ضربان قلب بالا غیر طبیعی)، کاهش وزن، احساس گرما بیش از حد، تعریق بیش از حد، اضطراب و غیره باشد. یکی از علائم معمول پرکاری تیروئید اگزوفتالموس (بیرون زدگی کره چشم) است. معمولاً بیمار گواتر نیز دارد.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: اگزوفتالموس
۲۸. برخی از علائم و نشانه ها در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید چیست؟
در کم کاری تیروئید، تولید و ترشح T3 و T4 مختل می شود. از آنجایی که این هورمون های تیروئیدی متابولیسم پایه بدن (تنفس سلولی، متابولیسم اسیدهای چرب و پروتئین و غیره) را تحریک می کنند، بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است برادی کاردی (ضربان قلب پایین)، تعداد تنفس پایین، خستگی مفرط، افسردگی، سرماخوردگی را نشان دهد. عدم تحمل و افزایش وزن کم کاری تیروئید معمولا با گواتر (بزرگ شدن تیروئید در گردن) همراه است.
۲۹. علت فیزیولوژیک سندرم معروف به کرتینیسم چیست؟
کرتینیسم به دلیل کمبود مزمن هورمون های تیروئید (T3 و T4) در دوران کودکی ایجاد می شود. کم کاری تیروئید مزمن در دوران کودکی ممکن است به دلیل پایین بودن میزان متابولیسم پایه در طول دوره ای از زندگی که رشد و تکامل قوای ذهنی رخ می دهد، باعث عقب ماندگی و قد پایین شود.
پاراتیروئید
۳۰. پاراتیروئید چیست؟ در کجا قرار دارند و چه هورمون هایی از این غدد ترشح می شوند؟
پاراتیروئیدها چهار غده کوچک هستند که دو تای آنها در هر صورت خلفی یک لوب تیروئید تعبیه شده است. پاراتیروئیدها پاراتورمون ترشح می کنند، هورمونی که همراه با کلسی تونین و ویتامین D سطح کلسیم خون را تنظیم می کند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: پاراتیروئید
۳۱. چه رابطه ای بین ترشح پاراتورمون و سطح کلسیم خون وجود دارد؟
پاراتورمون سطح کلسیم خون را افزایش می دهد، زیرا باعث تحریک بازجذب (بازسازی) بافت استخوانی می شود. هنگامی که استئوکلاست ها استخوان ها را بازسازی می کنند، کلسیم در گردش خون آزاد می شود.
پاراتورمون همچنین در افزایش جذب کلسیم در روده از طریق فعال شدن ویتامین D نقش دارد. همچنین نقش مهمی در کلیه ها ایفا می کند و باعث افزایش بازجذب لوله ای کلسیم می شود.
پانکراس
۳۲. غده مختلط چیست؟ چرا پانکراس یک غده مختلط در نظر گرفته می شود؟
غده مختلط غده ای است که ترشحات درون ریز و برون ریز تولید می کند.
لوزالمعده نمونه ای از غده های مختلط است زیرا هورمون هایی مانند انسولین و گلوکاگون را در گردش خون ترشح می کند، در حالی که ترشح برون ریز یعنی آب پانکراس را نیز آزاد می کند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: غدد درون ریز پانکراس
۳۳. چه بافت های پانکراس در ترشحات برون ریز و غدد درون ریز نقش دارند؟ هورمون ها و آنزیم های مربوط به آنها چیست؟
ترشحات برون ریز پانکراس در آسین پانکراس، تجمع سلول های ترشحی که مجراهای برون ریز کوچک را احاطه کرده اند، تولید می شود. پانکراس برون ریز آنزیم های گوارشی شیره پانکراس را ترشح می کند: آمیلاز، لیپاز، تریپسین، کیموتریپسین، کربوکسی پپتیداز، ریبونوکلئاز، دئوکسی ریبونوکلئاز، الاستاز و ژلاتیناز.
ترشحات غدد درون ریز پانکراس توسط گروه های کوچکی از سلول های پراکنده در سراسر اندام به نام جزایر لانگرهانس تولید و ترشح می شود. جزایر پانکراس انسولین، گلوکاگون و سوماتواستاتین تولید می کنند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: جزایر لانگرهانس
تنظیم هورمونی گلوکز
۳۴. اهمیت سطح گلوکز خون برای سلامت انسان چیست؟
سطح گلوکز خون (گلیسمی) باید در حد نرمال حفظ شود. اگر آنها به طور غیر طبیعی پایین باشند، گلوکز کافی برای تامین سوخت و ساز انرژی سلول ها وجود نخواهد داشت. اگر به طور غیر طبیعی و مزمن بالا باشند، آسیب شدیدی به اعصاب محیطی، پوست، شبکیه چشم، کلیه ها و سایر اندام های مهم وارد می کند و ممکن است فرد را مستعد بیماری های قلبی عروقی (سکته حاد میوکارد، سکته مغزی، ترومبوز و غیره) کند. اگر آنها به شدت بیش از حد باشند، ممکن است فوریت های پزشکی مانند کتواسیدوز دیابتی و حالت هیپراسمولار هیپرگلیسمی رخ دهد.
۳۵. انسولین و گلوکاگون چگونه در کنترل گلوکز خون نقش دارند؟
گلوکاگون گلیسمی را افزایش می دهد و انسولین آن را کاهش می دهد. آنها هورمون های پانکراس آنتاگونیست هستند. گلوکاگون گلیکوژنولیز را تحریک می کند، بنابراین از تجزیه گلیکوژن گلوکز تشکیل می دهد. انسولین هورمونی است که مسئول ورود گلوکز از خون به سلول ها است.
هنگامی که قند خون پایین است، مثلاً در روزه داری، گلوکاگون ترشح می شود و انسولین مهار می شود. هنگامی که گلیسمی بالا باشد، مانند بعد از غذا، گلوکاگون مهار می شود و ترشح انسولین افزایش می یابد.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: مولکول انسولین جذب گلوکز
۳۶. اندام های هدف انسولین و گلوکاگون کدامند؟
گلوکاگون عمدتا بر روی کبد اثر می گذارد. به طور کلی انسولین روی همه سلول ها اثر می گذارد. هر دو همچنین بر روی بافت چربی عمل میکنند و باعث تحریک (گلوکاگون) و مهار (انسولین) استفاده از اسیدهای چرب توسط متابولیسم انرژی میشوند (یک مسیر جایگزین متابولیسم انرژی در صورت کمبود گلوکز فعال میشود).
۳۷. اثرات سوماتواستاتین بر ترشحات هورمونی پانکراس چیست؟
سوماتوستاتین هم ترشح انسولین و هم ترشح گلوکاگون را مهار می کند.
دیابت ملیتوس توضیح داده شده است
۳۸. دیابت قندی چیست؟
دیابت ملیتوس بیماری است که در اثر تولید یا عملکرد ناقص انسولین ایجاد می شود و در نتیجه با جذب کم گلوکز توسط سلول ها و سطح بالای گلوکز خون مشخص می شود.
۳۹. سه علامت اصلی دیابت چیست؟
سه علامت اصلی دیابت به عنوان سه گانه دیابتی شناخته می شوند: پلی اوری، پلی دیپسی و پلی فاژی.
پولیوریا دفع بیش از حد ادرار است. در دیابت، کاهش بازجذب آب در لوله های کلیوی به دلیل افزایش اسمولاریته فیلتر گلومرولی (ناشی از گلوکز بیش از حد) ایجاد می شود. پولی دیپسی عبارت است از مصرف اغراق آمیز آب. تشنگی به دلیل از دست دادن بیش از حد آب در ادرار است. پلی فاژی عبارت است از مصرف اغراق آمیز غذا که به دلیل کمبود در تولید انرژی توسط سلول های دارای کمبود گلوکز ایجاد می شود.
۴۰. چرا بیماران دیابتی اغلب تحت محدودیت قند قرار می گیرند؟ عوارض اصلی دیابت چیست؟
به بیماران دیابتی اغلب توصیه می شود که کربوهیدرات کمتری مصرف کنند زیرا این مواد به گلوکز تجزیه می شوند و این مولکول در روده ها جذب می شود. هدف از محدودیت قند در رژیم غذایی، کنترل قند خون و حفظ آن در سطوح طبیعی است.
عوارض اصلی دیابت صدمات بافتی است که در ارگان های مختلف ناشی از اسمولاریته بالای مزمن خون ایجاد می شود: در اعصاب محیطی (نوروپاتی دیابتی) که منجر به کاهش حساسیت، افزایش زخم می شود (فرد احساس نمی کند که بافت زخمی شده است و زخم گسترش می یابد) و خستگی عضلانی؛ در کلیه ها (نفروپاتی دیابتی)، ایجاد ضایعات گلومرولی که ممکن است منجر به نارسایی کلیه شود. در شبکیه (رتینوپاتی دیابتی)، که منجر به اختلال بینایی و کوری می شود. و در پوست، در نتیجه نوروپاتی. دیابت شیرین یکی از عوامل خطر اصلی بیماری های قلبی عروقی مانند آمبولی، انفارکتوس میوکارد و سکته است.
۴۱. تفاوت دیابت نوع یک با دیابت نوع دوم چیست؟
دیابت نوع یک، همچنین به عنوان دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین شناخته می شود (این نام کافی نیست، زیرا دیابت نوع دوم ممکن است وابسته به انسولین شود)، تولید مختل انسولین توسط پانکراس است و اعتقاد بر این است که ناشی از تخریب سلول های جزایر لانگرهانس توسط اتوآنتی بادی ها (خود ایمنی).
دیابت نوع دوم در بزرگسالان رخ می دهد و اغلب در افراد مسن تشخیص داده می شود. در دیابت نوع دوم، لوزالمعده سطوح نرمال یا کم انسولین ترشح می کند، اما علت اصلی گلیسمی بالا، مقاومت محیطی سلول ها در برابر عمل هورمون است.
۴۲. در یونان باستان، پدر علم پزشکی، بقراط، روشی را برای تشخیص دیابت شیرین از طریق چشیدن ادرار بیمار توصیف کرد. توضیح فیزیولوژیکی این روش باستانی چیست؟
در شرایط عادی، گلوکز فیلتر شده توسط گلومرول های کلیوی تقریباً به طور کامل در لوله های نفرون بازجذب می شود و از طریق ادرار دفع نمی شود. با افزایش سطح گلوکز خون، لوله های کلیوی نمی توانند تمام گلوکز فیلتر شده را دوباره جذب کنند و مقدار مشخصی از این ماده در ادرار ظاهر می شود. این مقدار برای ایجاد طعم شیرینی که به بقراط در تشخیص دیابت و تمایز آن از سایر بیماری های همراه با پلی اوری کمک کرد، کافی است. امروزه به دلیل خطر آلودگی دستگاه تست با عوامل بیماری که احتمالاً در ادرار بیمار وجود دارد از این روش استفاده نمی شود.
- سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: بقراط
۴۳. درمان های اصلی دیابت چیست؟
هدف کلی درمان دیابت حفظ سطح طبیعی قند خون است.
دیابت نوع I با تجویز تزریقی انسولین درمان می شود. انسولین باید به صورت داخل وریدی یا عضلانی تجویز شود زیرا به عنوان یک پروتئین، در صورت مصرف خوراکی هضم می شود. در دیابت نوع دوم، درمان با داروهای خوراکی تنظیم کننده متابولیسم گلوکز یا در موارد شدیدتر با تجویز تزریقی انسولین انجام می شود. تعدیل مصرف کربوهیدرات کمک مهمی در درمان دیابت است.
درمان دیابت با استفاده از عوامل کاهش دهنده قند خون، مانند انسولین یا داروهای خوراکی، باید با دقت و نظارت پزشکی انجام شود، زیرا در صورت استفاده نادرست، ممکن است این داروها به طور ناگهانی سطح گلوکز خون را کاهش دهند و باعث افت قند خون و حتی مرگ شوند.
بسیاری از اشکال دیگر درمان دیابت در سرتاسر جهان در حال تحقیق هستند.
۴۴. چگونه باکتری ها می توانند انسولین انسانی را در مقیاس صنعتی تولید کنند؟ چه اشکال دیگری از انسولین موجود در صنعت داروسازی وجود دارد؟
باکتری ها به طور طبیعی انسولین را سنتز نمی کنند. با این حال، می توان مواد ژنتیکی انسانی حاوی ژن انسولین را در DNA باکتری کاشت. سپس باکتری های جهش یافته تکثیر می شوند و انسولین انسانی تولید می کنند. انسولین برای فروش بعدی جدا و خالص می شود. این بیوتکنولوژی به عنوان فناوری DNA نوترکیب شناخته می شود.
علاوه بر انسولین انسانی، صنعت داروسازی نیز انسولین تولید میکند تا انسانها از پانکراس خوکها و گاوها از آن استفاده کنند.
غدد فوق کلیوی
۴۵. غدد فوق کلیوی در کجا قرار دارند؟ چند عدد هستند و به کدام قسمت تقسیم می شوند؟
هر غده فوق کلیوی در بالای هر کلیه قرار دارد (یک ساختار کلاه مانند در بالای کلیه ها تشکیل می دهد). بنابراین، دو غده وجود دارد. ساختار پارانشیم آدرنال به دو قسمت تقسیم می شود: بیرونی ترین قسمت قشر آدرنال یا قشر آدرنال است و قسمت مرکزی بخش مدولاری یا بصل الکلی آدرنال است.
بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: غدد فوق کلیوی
۴۶- چه هورمون هایی از بصل الکلیف ترشح می شود؟ وظایف مربوط به آنها چیست؟
بخش مدولاری غدد فوق کلیوی هورمون های گروه کاتکول آمین ها را ترشح می کند: آدرنالین (همچنین به عنوان اپی نفرین شناخته می شود) و نورآدرنالین (همچنین به عنوان نوراپی نفرین شناخته می شود). آدرنالین و نورآدرنالین علاوه بر عملکرد هورمونی خود به عنوان انتقال دهنده های عصبی نیز عمل می کنند. نورون هایی که از آنها به عنوان انتقال دهنده های عصبی استفاده می کنند، نورون های آدرنرژیک نامیده می شوند.
آدرنالین تجزیه گلیکوژن به گلوکز (گلیکوژنولیز) را افزایش می دهد، بنابراین گلیسمی و سرعت متابولیسم پایه بدن را افزایش می دهد. آدرنالین و نورآدرنالین در موقعیتهای خطرناک (پاسخ جنگ یا فرار) ترشح میشوند و قدرت و ضربان قلب را تشدید میکنند و بهطور انتخابی آبیاری خون را در برخی بافتها از طریق اتساع انتخابی عروق و انقباض عروق تعدیل میکنند. از طریق اتساع عروق، خون رسانی به مغز، ماهیچه ها و قلب را افزایش می دهند و از طریق انقباض عروق، خون رسانی به کلیه ها، پوست و دستگاه گوارش را کاهش می دهند.
موادی که باعث اتساع یا انقباض عروق می شوند، مانند آدرنالین و نورآدرنالین، مواد وازواکتیو نامیده می شوند.
۴۷- چه هورمون هایی از قشر آدرنال ترشح می شود؟ وظایف مربوط به آنها چیست؟
بخش قشر غدد فوق کلیوی هورمون های گروه کورتیکوئید (یا کورتیکواستروئید) را ترشح می کند که از کلسترول مشتق شده اند: گلوکوکورتیکوئیدها، مینرالوکورتیکوئیدها و هورمون های جنسی قشر مغز.
گلوکوکورتیکوئیدهای ترشح شده کورتیزول و کورتیزون هستند. گلوکوکورتیکوئیدها تشکیل گلوکز را از تخریب پروتئین های بافت عضلانی (گلوکونئوژنز) تحریک می کنند و در نتیجه به افزایش قند خون کمک می کنند. این هورمونها نقش سرکوبکننده ایمنی مهمی دارند، به این معنی که عملکرد سیستم ایمنی را کاهش میدهند و به همین دلیل به عنوان دارو برای درمان بیماریهای التهابی و خودایمنی و دفع اندامهای پیوندی استفاده میشوند.
مینرالوکورتیکوئیدهای آلدوسترون و دئوکسی کورتیکوسترون غلظت سدیم و پتاسیم خون را تنظیم می کنند و در نتیجه سطح آب را در فضای خارج سلولی کنترل می کنند. آلدوسترون باعث افزایش بازجذب سدیم و در نتیجه جذب مجدد آب در لوله های کلیوی می شود و همچنین باعث تحریک دفع کلیوی پتاسیم و هیدروژن می شود.
هورمونهای جنسی قشر آدرنال آندروژنها هستند، هورمونهای جنسی مردانه که در مردان و زنان وجود دارند. در مردان، محل اصلی تولید آنها بیضه است و ویژگی های جنسی ثانویه مردانه مانند موهای بدن و ریش، صدای عمیق، الگوی توزیع چربی مردانه و بلوغ اندام تناسلی را ترویج می کنند. اگر در زنان به طور غیرعادی بالا باشد، باعث مهار بلوغ اندام تناسلی زنان و اختلال در چرخه قاعدگی می شود.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: مولکول های گلوکوکورتیکوئید
۴۸. چرا در بیماران پیوندی از گلوکوکورتیکوئیدها استفاده می شود؟
بیمارانی که اعضای پیوندی دارند مستعد میزبانی در مقابل رد پیوند هستند، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها تمایل دارد به عضو پیوند شده حمله کند زیرا بافت پیوند شده را به عنوان ماده خارجی تشخیص می دهد. در پیشگیری و درمان این مشکل رایج، به بیماران گلوکوکورتیکوئید یا سایر سرکوب کننده های ایمنی داده می شود. گلوکوکورتیکوئیدها اثر سرکوب کننده سیستم ایمنی دارند و در نتیجه تهاجم سیستم ایمنی به پیوند را کاهش می دهند.
با این حال، عملکرد ایمنی نیز برای فرد بسیار مهم است. سیستم ایمنی بدن در برابر تهاجم و عفونت عوامل بیماری زا (ویروس ها، باکتری ها، سموم) از بدن دفاع می کند و علاوه بر این که برای از بین بردن سلول های اصلاح شده ای که ممکن است تکثیر شده و باعث سرطان شوند، ضروری است. بنابراین، بیمارانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند گلوکوکورتیکوئیدها دریافت می کنند، خطر ابتلا به بیماری های عفونی و نئوپلاستیک را افزایش می دهند.
هورمون های تولید مثل
۴۹. چه هورمون هایی توسط بیضه ها و تخمدان ها تولید می شود؟
بیضه ها هورمون های آندروژنی تولید می کنند که هورمون اصلی آن تستوسترون است. تخمدان ها استروژن و پروژسترون تولید می کنند.
- بررسی سیستم غدد درون ریز – تنوع تصویر: بیضه ها و تخمدان ها
۵۰. عملکرد غدد درون ریز جفت چیست؟
جفت غده دائمی سیستم غدد درون ریز نیست، اما با این وجود عملکرد غدد درون ریز دارد. جفت استروژن و پروژسترون تولید می کند. همچنین گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG، که عملکردی مشابه LH هیپوفیزیال دارد)، لاکتوژن جفت انسانی، مشابه پرولاکتین و یک محرک غدد پستانی، و یک سری پپتیدهای هورمونی شبیه به هورمون های محور هیپوتالاموس-هیپوفیز ترشح می کند. .
اکنون که مطالعه سیستم غدد درون ریز را به پایان رسانده اید ، این گزینه های شما هستند:
- این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
- موضوع بعدی را مطالعه کنید: به سیستم ایمنی بروید