۲۰ پرسش و پاسخ توضیحی درباره مواد مغذی و ویتامین ها
تعریف مواد مغذی
۱. ماده مغذی چیست؟
ماده مغذی هر ماده ای است که توسط متابولیسم استفاده می شود و از رژیم غذایی به دست می آید. به عنوان مثال، ویتامین ها و اسیدهای آمینه ضروری مواد مغذی هستند
۲. تفاوت ماکرو و ریز مغذی ها چیست؟
طبقه بندی مواد مغذی به عناصر ماکرو و ریز مغذی هیچ ارتباطی با اندازه مولکول ندارد. درشت مغذی ها آنهایی هستند که به مقدار زیاد مورد نیاز هستند، به عنوان مثال، پروتئین ها و کربوهیدرات ها. ریز مغذی ها آنهایی هستند که در مقادیر کم مورد نیاز هستند، مانند ویتامین ها.
۳. مواد مغذی را با توجه به عملکرد آنها چگونه می توان طبقه بندی کرد؟
یکی از طبقه بندی های کاربردی ممکن و مفید برای مواد مغذی، تفکیک آنها به مواد مغذی انرژی زا، ساختاری و تنظیمی است.
مواد مغذی پر انرژی آنهایی هستند که به عنوان منبع انرژی برای متابولیسم استفاده می شوند. آنها عمدتاً کربوهیدرات هستند (اگرچه چربی ها و پروتئین ها نیز می توانند به استیل کوآ تبدیل شوند و چرخه کربس را “چرخه” کنند). مواد مغذی ساختاری آنهایی هستند که در حمایت و ساختار سلولها و بافتها استفاده میشوند. آنها آمینو اسیدهایی هستند که پروتئین های ساختاری مانند کلاژن، پروتئین های غشایی، پروتئین های اسکلت سلولی، پروتئین های انقباضی بافت عضلانی و غیره را تشکیل می دهند. مواد مغذی تنظیم کننده آنزیم ها و کوآنزیم های هموستاز، متابولیت های اسمزی و الکترولیت هستند. تعادل سلول ها و هورمون ها برخی از اسیدهای آمینه، ویتامین ها و نمک های معدنی بخشی از این گروه هستند.
تعریف و انواع ویتامین ها
۴. ویتامین ها چیست؟ ویتامین های اصلی مورد نیاز انسان کدامند؟
اکثر ویتامین ها کوآنزیم ها (مواد لازم برای عملکرد آنزیم ها) هستند که توسط بدن تولید نمی شوند و باید از رژیم غذایی دریافت شوند.
ویتامین های اصلی مورد نیاز انسان، ویتامین های A، C، D، E، K، ویتامین های B کمپلکس (از جمله اسید فولیک)، بیوتین و اسید پانتوتنیک است.
۵. تفاوت ویتامین های محلول در آب و محلول در چربی چیست؟ چرا ویتامین های محلول در چربی در صورت مصرف بیش از حد می توانند باعث آسیب شوند؟
ویتامین های محلول در آب آنهایی هستند که در آب محلول هستند. ویتامین های محلول در چربی آنهایی هستند که در روغن (لیپیدها، چربی) محلول هستند. ویتامین C و ویتامین های B کمپلکس نمونه هایی از ویتامین های محلول در آب هستند. ویتامین های A، D، E و K نمونه هایی از ویتامین های محلول در چربی هستند.
ویتامین های محلول در چربی از آنجایی که در آب محلول نیستند به راحتی توسط بدن دفع نمی شوند. در نتیجه، تمایل به تجمع در بافتها دارند و در صورت مصرف بیش از حد ضروری، اثر سمی ایجاد میکنند
کمبود ویتامین A
۶. آسیب اصلی ناشی از کمبود ویتامین A چیست؟ نقش این ویتامین در فیزیولوژی بینایی چیست؟
کمبود ویتامین A (رتینول) ممکن است باعث شب کوری، خشکی قرنیه (گزروفتالمی) و مستعد آسیب های پوستی شود.
در فیزیولوژی بینایی، ویتامین A در تشکیل رودوپسین، رنگدانه ای که مسئول توانایی دیدن در مکان هایی با نور کمتر است، شرکت می کند.
- بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: کمبود ویتامین A
کمبود اسید فولیک و ویتامین B12
۷. اسید فولیک چیست؟ چرا کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک به عنوان کم خونی مگالوبلاستیک شناخته می شود؟
اسید فولیک (در صورت یونیزه شدن به آن فولات می گویند) کوآنزیمی است که در سنتز و تکثیر DNA شرکت می کند و به همین دلیل برای تقسیم سلولی ضروری است. اگر اسید فولیک کافی در سلولهای با نرخ گردش بالا مانند گلبولهای قرمز وجود نداشته باشد، تولید آنها کاهش مییابد.
در کمبود اسید فولیک، سلولهای پیشساز (رتیکولوسیتها) که گلبولهای قرمز (گلبولهای قرمز) را تولید میکنند، تقسیم سلولی را آغاز میکنند، اما روند بسیار کند است در حالی که رشد سیتوپلاسم طبیعی است. در نتیجه، سلولها بهطور غیرطبیعی بزرگ میشوند، که ویژگی بارز آنمی مگالوبلاستیک است.
کم خونی مگالوبلاستیک همچنین می تواند ناشی از کمبود ویتامین B12 (سیانوکوبالامین) باشد، زیرا این ویتامین برای تقسیم سلولی نیز مهم است. هر دو نوع کم خونی ناشی از کمبود مواد مغذی است.
- بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: گلبول قرمز مگالوبلاستیک
ویتامین های B کمپلکس
۸. چه ویتامین هایی کمپلکس B را تشکیل می دهند؟ کمبود این ویتامین ها چه مشکلاتی را ایجاد می کند؟
ویتامین های B کمپلکس عبارتند از: تیامین یا ویتامین B1. ریبوفلاوین یا ویتامین B2 و نیاسین (B3) که در ترکیب گیرنده های هیدروژن FAD، NAD و NADP در متابولیسم انرژی ضروری هستند. پیریدوکسین یا B6؛ و سیانوکوبالامین یا ویتامین B12.
کمبود ویتامین B1 باعث بری بری یا از دست دادن اشتها و خستگی می شود. کمبود ویتامین B2 باعث آسیب های مخاطی در دهان، زبان و لب ها می شود. کمبود نیاسین باعث عصبی شدن، اختلالات گوارشی، از دست دادن انرژی و پلاگر می شود. کمبود ویتامین B6 باعث ضایعات پوستی، تحریک و تشنج می شود. ویتامین B12 همراه با اسید فولیک عمل می کند و کمبود آن باعث اختلال در تقسیم سلولی می شود که منجر به کم خونی خطرناک (نوعی کم خونی مگالوبلاستیک و کمبود مواد مغذی) می شود.
جذب ویتامین B12 به ماده دیگری به نام فاکتور ذاتی بستگی دارد که از مخاط معده ترشح می شود.
- بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: پلاگرا
ویتامین C و اسکوربوت
۹. نقش ویتامین C در بدن چیست؟ کمبود ویتامین C چه آسیب هایی ایجاد می کند؟ چرا این کمبود به عنوان “بیماری ملوان” نیز شناخته شد؟
ویتامین C یا اسید اسکوربیک در متابولیسم کلاژن نقش دارد و برای یکپارچگی مویرگ های خون ضروری است.
اسکوربوت بیماری ناشی از کمبود ویتامین C است که با ضایعات بافتی در پوست، لب ها، بینی و مفاصل مشخص می شود. اسکوربوت یا اسکوربوتوس به بیماری ملوان نیز معروف بود زیرا در گذشته در طول سفرهای دریایی به سختی میتوانست مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند مرکبات را در کشتی به دست آورد. در نتیجه ملوانان به بیماری اسکوربوت مبتلا شدند.
- بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: اسکوربوت
۱۰. چرا غذاهای حاوی ویتامین C نباید پخته شوند؟
برای به دست آوردن ویتامین C، به عنوان مثال، از یک دسر پرتقال، غذای حاوی ویتامین را نمی توان در معرض دمای بالا (پخت) قرار داد، زیرا ویتامین C حرارت پذیر است، به این معنی که در اثر حرارت غیرفعال می شود.
کمبود ویتامین D
۱۱. رابطه ویتامین D با نور خورشید چیست؟
ویتامین D یا کلسیفرول در پوست از طریق اعمال طیف فرابنفش نور خورشید بر روی مولکول های پیش ساز در پوست سنتز می شود. بعداً در کبد و کلیه ها به شکل فعال خود تبدیل می شود.
- بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: سنتز ویتامین D
۱۲. کمبود ویتامین D باعث چه بیماری می شود؟ کدام بافت را تحت تاثیر قرار می دهد؟
کمبود ویتامین D باعث ایجاد بیماری معروف به راشیتیسم (راشیت) می شود که با کلسیم زدایی استخوان ها و بدشکلی های استخوانی مشخص می شود. ویتامین D برای جذب کلسیم اساسی است و در نتیجه با سلامت بافت استخوانی مرتبط است.
- مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: راشیتیسم
کمبود ویتامین E
۱۳-ویتامین E چه وظیفه ای دارد؟ در کدام غذاها یافت می شود؟
ویتامین E یا توکوفرول یک ویتامین محلول در چربی است که به عنوان کوآنزیم در زنجیره تنفسی در مرحله نهایی تنفس سلولی هوازی نقش دارد. کمبود آن ممکن است باعث عقیمی، سقط جنین خود به خود و دیستروفی عضلانی شود.
ویتامین E عمدتا در روغن ذرت و روغن بادام زمینی، جوانه گندم، شیر، تخم مرغ و سبزیجات برگ دار یافت می شود.
ویتامین K و فرآیند لخته شدن
۱۴. چرا برخی از انواع بیماری های خونریزی دهنده ناشی از ناتوانی ژنتیکی یا اکتسابی در متابولیسم ویتامین K است؟
کمبود ویتامین K افراد را مستعد خونریزی می کند زیرا این ویتامین برای تشکیل پروترومبین در طول فرآیند لخته شدن خون ضروری است.
بیوتین و اسید پانتوتنیک
۱۵. بیوتین و اسید پانتوتنیک چه وظایفی در بدن دارند؟ این ویتامین ها چگونه به دست می آیند؟
بیوتین (همچنین به عنوان ویتامین B8 شناخته می شود) ویتامینی است که در متابولیسم اسیدهای آمینه و سایر اسیدها نقش دارد. اسید پانتوتنیک (همچنین به عنوان ویتامین B5 شناخته می شود) برای تنفس سلولی هوازی مهم است، زیرا در انتقال رادیکال های استیل و آسیل نقش دارد.
بیوتین توسط باکتری هایی ساخته می شود که در دستگاه گوارش انسان زندگی می کنند (در یک تعامل اکولوژیکی هماهنگ بین گونه ای) و این منبع به طور کلی برای بدن کافی است. بیوتین و اسید پانتوتنیک در سبزیجات، غلات، تخم مرغ، ماهی، شیر و گوشت بدون چربی وجود دارد.
نمک های معدنی
۱۶. نمکهای معدنی اصلی مسئول تنظیم اسمزی سلولی کدامند؟
یونهای اصلی که در تنظیم فشار اسمزی سلولها و بافتها نقش دارند عبارتند از: آنیون کلر، کاتیون سدیم و کاتیون پتاسیم.
۱۷. وظایف سلولی اصلی پتاسیم چیست؟
پتاسیم علاوه بر اینکه برای تنظیم اسمزی و تعادل اسید-باز (pH) مهم است، برای مکانیسمهای تحریکی اعصاب و انقباض عضلانی ضروری است.
۱۸. چند نمونه از نمک های معدنی رژیم غذایی که به عنوان کوآنزیم عمل می کنند چیست؟
منیزیم، روی و مس نمونه هایی از کوآنزیم های بیولوژیکی هستند.
۱۹. کمبود ید در رژیم غذایی باعث چه بیماری می شود؟
کمبود ید باعث کم کاری تیروئید می شود، تولید کم غیرطبیعی هورمون های تیروئید، که برای سنتز ید نیاز دارند.
بررسی مواد مغذی و ویتامین ها – تنوع تصویر: گواتر تیروئید
۲۰. اهمیت آهن در رژیم غذایی چیست؟ کمبود آهن ناشی از کدام بیماری است؟
آهن جزء مولکول هموگلوبین و آنزیم های دخیل در هضم و متابولیسم انرژی است. کمبود آهن در رژیم غذایی باعث کم خونی فقر آهن می شود، غلظت هموگلوبین غیرطبیعی پایین در خون به دلیل کمبود آهن. (در بارداری، جنین مقدار زیادی آهن مصرف می کند و این می تواند منجر به کم خونی شود.)
اکنون که مطالعه مواد مغذی و ویتامین ها را به پایان رسانده اید ، این گزینه های شما هستند:
- این موضوع را مرور کنید، همه پرسش و پاسخ ها را دوباره بخوانید.
- موضوع بعدی را مطالعه کنید: به سیستم گوارش بروید .